iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Sernik na zimno z serków homogenizowanych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Deser banalnie prosty w przygotowaniu, ale bardzo pyszny, delikatna i puszysta masa serowa polana frużeliną, która pełni rolą polewy i cudownie zagłębia się w ser w trakcie krojenia.

Sernik na zimno z serków homogenizowanych Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik na zimno z serków homogenizowanych

masa serowa:

  • 60 dag serka homogenizowanego waniliowego
  • 250 ml śmietany 30%
  • 1 opakowanie żelatyny fiks
  • 3/4 szklanki jagód lub borówki

frużelina:

dodatkowo:

  • okrągłe biszkopty

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno z serków homogenizowanych
Dno tortownicy 18 cm średnicy wyłożyć biszkoptami.

Śmietanę ubić na sztywno, żelatynę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i przestudzić.

Serek wyjąć do miski i rozetrzeć, dodać płynną żelatynę i wymieszać, następnie masę serową wymieszać bardzo delikatnie z ubitą śmietaną, a na koniec dodać osuszone jagody. Przygotowaną masę wstawić do lodówki, aby troszkę zgęstniała i po lekkim ścięciu wylać na biszkopty, ponownie wstawić do lodówki.

Frużelina:

Jagody wsypać do garnka i wymieszać z cukrem i szczyptą soli, postawić na gazie i zagotować w trakcie podgrzewania jagody puszczają sok więc łyżką troszkę go odlewamy do kubeczka i w nim mieszamy mąkę ziemniaczaną do gotujących się jagód dolewamy sok z mąką ziemniaczaną, mieszając ponownie zagotowujemy i studzimy.

Zastygniętą masę serową polewamy zimną frużeliną jagodową i dokładnie chłodzimy, przed podaniem dekorujemy biszkoptami.
Sernik na zimno z serków homogenizowanych
Można udekorować też rozetkami z bitej śmietany.