Sposób przygotowania:
Sernik na zimno z serków homogenizowanych
Dno tortownicy 18 cm średnicy wyłożyć biszkoptami.
Śmietanę ubić na sztywno, żelatynę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i przestudzić.
Serek wyjąć do miski i rozetrzeć, dodać płynną żelatynę i wymieszać, następnie masę serową wymieszać bardzo delikatnie z ubitą śmietaną, a na koniec dodać osuszone jagody. Przygotowaną masę wstawić do lodówki, aby troszkę zgęstniała i po lekkim ścięciu wylać na biszkopty, ponownie wstawić do lodówki.
Frużelina:
Jagody wsypać do garnka i wymieszać z cukrem i szczyptą soli, postawić na gazie i zagotować w trakcie podgrzewania jagody puszczają sok więc łyżką troszkę go odlewamy do kubeczka i w nim mieszamy mąkę ziemniaczaną do gotujących się jagód dolewamy sok z mąką ziemniaczaną, mieszając ponownie zagotowujemy i studzimy.
Zastygniętą masę serową polewamy zimną frużeliną jagodową i dokładnie chłodzimy, przed podaniem dekorujemy biszkoptami.
Śmietanę ubić na sztywno, żelatynę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i przestudzić.
Serek wyjąć do miski i rozetrzeć, dodać płynną żelatynę i wymieszać, następnie masę serową wymieszać bardzo delikatnie z ubitą śmietaną, a na koniec dodać osuszone jagody. Przygotowaną masę wstawić do lodówki, aby troszkę zgęstniała i po lekkim ścięciu wylać na biszkopty, ponownie wstawić do lodówki.
Frużelina:
Jagody wsypać do garnka i wymieszać z cukrem i szczyptą soli, postawić na gazie i zagotować w trakcie podgrzewania jagody puszczają sok więc łyżką troszkę go odlewamy do kubeczka i w nim mieszamy mąkę ziemniaczaną do gotujących się jagód dolewamy sok z mąką ziemniaczaną, mieszając ponownie zagotowujemy i studzimy.
Zastygniętą masę serową polewamy zimną frużeliną jagodową i dokładnie chłodzimy, przed podaniem dekorujemy biszkoptami.