SUPERPRZEPIS

Sernik na zimno z jagodami

  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0
Sernik na zimno z jagodami Więcej zdjęć (2)

W zamyśle było zrobienie sernika znalezionego w sieci, ale oczywiście wyszło całkiem inaczej choć bardzo smacznie i interesująco.

Składniki:

Sernik na zimno z jagodami

masa serowa:

  • 80 dag dera do serników
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 małe opakowanie musującej oranżadki o smaku pomarańczowym

dodatkowo:

  • 12 dag herbatników maślanych
  • 6 dag masła
  • około 1,5 szklanki jagód

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno z jagodami

ETAP 1:

Sernik na zimno z jagodami
Zwykła musujaca oranżadkę dodać do masy serowej

Herbatniki zmiksować razem z masłem do uzyskania jednolitej masy, tortownicę najlepiej mała na dnie wyłożyć papierem do pieczenia i włożyć masę herbatnikową, ugniatając wyrównać i wstawić na 10 minut do lodówki.

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i podgrzewając rozpuścić, a następnie przestudzić.

Ser utrzeć z cukrem pudrem, dodać oranżadkę i wymieszać

ETAP 2:

Sernik na zimno z jagodami
Jagody można zastąpić borówkami lub malinami

następnie do masy dodać płynną żelatynę i dokładnie wszystko połączyć. Połowę jagód dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać, masę przelać na schłodzony spód z ciastek i odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Gotowy sernik posypać pozostałymi jagodami.