Sposób przygotowania:
Ciasto bez pieczenia kukułeczka kukaETAP 1:
1. Galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia.
2. 2 szklanki mleka gotujemy razem z cukierkami, do chwili ich rozpuszczenia.
3. W jednej szklance mleka rozrabiamy budynie czekoladowe z 4 łyżkami cukru i wlewamy do mleka z cukierkami, gotujemy mieszając aż budyń będzie gęsty.
4. Margarynę miksujemy mikserem i stopniowo dodajemy ostudzony budyń.
ETAP 2:
5. Na dnie tortownicy 24cm x 24cm układamy namoczone w mleku herbatniki.
ETAP 3:
6. Na ciastka wylewamy połowę masy budyniowej.
7. Ponownie układamy namoczone w mleku herbatniki i wylewamy pozostałą masę budyniową.
8. Na wierzch masy układamy ostatnią warstwę z herbatników.
ETAP 4:
9. Śnieżki miksujemy z dwiema szklankami mleka, stopniowo dodajemy galaretkę zieloną.
10. Masę białą wylewamy na ciastka i dekorujemy startą na tarce o dużych oczach czekoladą.
11. Chłodzimy w lodówce 2 godziny.
ETAP 5:
12. Ciasto gotowe.
13. Smacznego.