Sposób przygotowania:
Ciasto bez pieczenia oreo SmerfetkiETAP 1:
1. Połowę ciastek bardzo drobno kruszymy, łączymy z rozpuszczonym masłem, wykładamy na dnie tortownicy.
ETAP 2:
2. Ciastka smarujemy masą kajmakową.
ETAP 3:
3. Schłodzone śmietany ubijamy mikserem razem z serkiem mascarpone. Następnie dodajemy rozpuszczoną białą czekoladę, rozpuścić można w kąpieli wodnej lub na 2 minutki do mikrofali.
ETAP 4:
4. Sześć łyżek masy przekładamy do osobnego naczynia. Niebieską galaretkę rozpuszczamy w niepełnej szklance gorącej wody i studzimy. Masę łączymy z galaretkę, miksując mikserem i na chwilę chowamy do lodówki żeby lekko stężała.
ETAP 5:
5. Drugą połowę ciastek kruszymy, ale już nie bardzo drobno, łączymy z pozostałą masą, delikatnie mieszając łyżką.
6. Masę wykładamy na masę kajmakową.
ETAP 6:
7. Ciemną czekoladę kruszymy, przekładamy do rondelka, wlewamy śmietanę i gotujemy. Gotową polewę wylewamy na wierzch ciasta, wyrównujemy.
8. Ciasto dekorujemy rozetkami zrobionymi z niebieskiej masy.
ETAP 7:
9. Gotowe, chłodzimy w lodówce 2 godziny.
10. Smacznego.