Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Aksamitny sernik kokosowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sernik to najlepsze ciasto na świecie. Aksamitny i pyszny. Ten wyszedł mi obłędny w smaku z lekką nutką alkoholu. Pięknie się upiekł. Idealny aby podać go z aromatyczną ulubioną kawą. Idealny sernik na podwieczorek. Pyszności i tyle.

Aksamitny sernik kokosowy

Składniki:

Aksamitny sernik kokosowy

Masa serowa:

  • 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
  • 5 jajek
  • 15 dag masła lub margaryny
  • niepełna szklanka cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
  • 1 szklanka wiórek kokosowych
  • 175 ml krupniku słony karmel

Sposób przygotowania:

Aksamitny sernik kokosowy
1. Masło lub margarynę należy w misce utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodać ekstrakt waniliowy oraz stopniowo wbijać po jednym jajku i dokładnie całość ucierać. Kolejno dodać ser i budynie w proszku i znów utrzeć. Na koniec do masy wlać alkohol i wyspać wiórki kokosowe, utrzeć. Masa wychodzi dość rzadka, ale taka ma być i nie należy się tym martwić. 

2. Następnie masę serową przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy około 23cm - 25 cm.

3. Tak wykonany sernik należy piec w temperaturze 160 stopni przez około 70-80 minut do zrumienienia się. Upieczony sernik wystudzić dokładnie. Ja zawsze sernik studzę w piekarniku, a potem zimny wstawiam do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Zapewniam, że dobrze wystudzony i stężony sernik będzie się ładnie kroił.

4. Gotowy sernik pokroić w trójkąty i podawać.



Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Tortownica o średnicy około 23-25 cm.

Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.

Sernik można pokroić na około 16 porcji.

Użyłam sera z wiadereczka, inny trzeba zmielić co najmniej dwa-trzy razy.