Sposób przygotowania:
Aksamitny sernik kokosowy
1. Masło lub margarynę należy w misce utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodać ekstrakt waniliowy oraz stopniowo wbijać po jednym jajku i dokładnie całość ucierać. Kolejno dodać ser i budynie w proszku i znów utrzeć. Na koniec do masy wlać alkohol i wyspać wiórki kokosowe, utrzeć. Masa wychodzi dość rzadka, ale taka ma być i nie należy się tym martwić.
2. Następnie masę serową przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy około 23cm - 25 cm.
3. Tak wykonany sernik należy piec w temperaturze 160 stopni przez około 70-80 minut do zrumienienia się. Upieczony sernik wystudzić dokładnie. Ja zawsze sernik studzę w piekarniku, a potem zimny wstawiam do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Zapewniam, że dobrze wystudzony i stężony sernik będzie się ładnie kroił.
4. Gotowy sernik pokroić w trójkąty i podawać.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Tortownica o średnicy około 23-25 cm.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
Sernik można pokroić na około 16 porcji.
Użyłam sera z wiadereczka, inny trzeba zmielić co najmniej dwa-trzy razy.
2. Następnie masę serową przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy około 23cm - 25 cm.
3. Tak wykonany sernik należy piec w temperaturze 160 stopni przez około 70-80 minut do zrumienienia się. Upieczony sernik wystudzić dokładnie. Ja zawsze sernik studzę w piekarniku, a potem zimny wstawiam do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Zapewniam, że dobrze wystudzony i stężony sernik będzie się ładnie kroił.
4. Gotowy sernik pokroić w trójkąty i podawać.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Tortownica o średnicy około 23-25 cm.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
Sernik można pokroić na około 16 porcji.
Użyłam sera z wiadereczka, inny trzeba zmielić co najmniej dwa-trzy razy.