dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 292]

Ciasto z czarną porzeczką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Aromatyczne, mocno porzeczkowe ciasto z czarną porzeczką. Bardzo sezonowe, nie sposób mu się oprzeć.

Ciasto z czarną porzeczką

Składniki:

Ciasto z czarną porzeczką

nadzienie

ciasto

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 90 g miękkiego masła
  • 1 duże jajko

Sposób przygotowania:

Ciasto z czarną porzeczką
Porzeczki wymieszać z cukrem i mąką. Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, wymieszać łyżką. Dodać masło i jajko, wyrobić jednolite ciasto.

2/3 ciasta równomiernie wyłożyć na dno formy o wymiarach 28x23 cm wysypać przygotowane porzeczki, wyrównać.

Na wierzch zatrzeć na tarce o grubych oczkach pozostałe 1/3 ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec ok. 40-45 minut.

Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.