Sposób przygotowania:
Ciasto z czarną porzeczką
Porzeczki wymieszać z cukrem i mąką. Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, wymieszać łyżką. Dodać masło i jajko, wyrobić jednolite ciasto.
2/3 ciasta równomiernie wyłożyć na dno formy o wymiarach 28x23 cm wysypać przygotowane porzeczki, wyrównać.
Na wierzch zatrzeć na tarce o grubych oczkach pozostałe 1/3 ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec ok. 40-45 minut.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
2/3 ciasta równomiernie wyłożyć na dno formy o wymiarach 28x23 cm wysypać przygotowane porzeczki, wyrównać.
Na wierzch zatrzeć na tarce o grubych oczkach pozostałe 1/3 ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec ok. 40-45 minut.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
lukrowanepierniczki