alien1985

alien1985

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 534]

Ciasto białkowe z orzechami włoskimi

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne lekkie ciasto z wykorzystaniem białek zalegających w lodówce

Ciasto białkowe z orzechami włoskimi Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto białkowe z orzechami włoskimi

 

Sposób przygotowania:

Ciasto białkowe z orzechami włoskimi
Białka wlewamy do miski, ubijamy z cukrem na sztywno. Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy. Następnie wsypujemy powoli do białek i staramy się delikatnie wmieszać ją do masy białkowej.Kolejnym składnikiem, który dodajemy są orzechy włoskie. Wcześniej drobniutko je siekamy i postępujemy tak jak z mąką. Margarynę do pieczenia roztapiamy na malutkim ogniu, studzimy i na końcu dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy. Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy bułka tartą, następnie wlewamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 180 st i pieczemy ciasto 40 min lub do suchego patyczka.
Ciasto białkowe z orzechami włoskimi
Białka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę z proszkiem i orzechy
Ciasto białkowe z orzechami włoskimi
następnie dodajemy rozotpioną i przestudzoną margarynę
Ciasto białkowe z orzechami włoskimi
Cisto pieczemy w tortownicy 40 min w temp 180 st