Sposób przygotowania:
Ciasto makowo- orzechoweETAP 1
Mak sparzamy. Zimny mielimy dwa razy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno.
ETAP 2
W misce ucieramy margarynę z cukrem pudrem, stopniowo dodając do niej żółtka. Do utartej masy dodajemy mak oraz proszek do pieczenia.
Masę makową łączymy z pianą z białek. Na koniec dodajemy do niej bakalie oraz olejek migdałowy.
Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Makowiec pieczemy około 50 minut w 180°C.
Upieczony wyjmujemy i studzimy.
ETAP 3
CIASTO ORZECHOWE: Połowę orzechów mielimy, a drugą połowę siekamy nożem. Tak przygotowane łączymy z proszkiem do pieczenia oraz bułką tartą.
Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Do ubitych dodajemy stopniowo cukier, a gdy ten się rozpuści dodajemy porcjami żółtka.
Do puszystej masy wsypujemy przygotowane sypkie składniki. Całość delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę.
Pieczemy je około 20 minut w 180°C. Upieczone studzimy.
ETAP 4
MASA JABŁKOWA: Obrane jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starte stawiamy na ogniu i smażymy około 15 min. Powinny zmięknąć i delikatnie się „rozpaść”.
Do gotowych dodajemy galaretkę. Całość dokładnie mieszamy i ewentualnie słodzimy do smaku. Tak przygotowane jabłka zdejmujemy z ognia i studzimy.
ETAP 5
Tężejącą masą jabłkową przekładamy upieczone wcześniej ciasto makowe z orzechowym. Po przełożeniu ciasta schładzamy, by masa dokładnie zastygła.
DODATKOWO: Gotowe ciasto dowolnie dekorujemy polewą czekoladową.
kinga66
jaga85
24x36 cm
Sylwiapiecze
kinga66
mocsłodkości
mocsłodkości
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2
ciasteczka
Czekoladka 2