Sposób przygotowania:
Ciasto kajmakowe z orzechamiETAP 1:
Białka ubijamy na sztywna pianę dodając stopniowo cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku i na samym końcu wodę. Następnie mieszając już delikatnie ręką dodajemy na przemian mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną i olej.
Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej tłuszczem. Pieczemy w 150 stopniach przez 40 minut.
Studzimy i przekrawamy na dwa blaty.
ETAP 2:
Do rondelka wsypujemy cukier, dodajemy zmielone orzechy, mleko i masło. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu kiedy masa zacznie się gotować. Wtedy wylewamy masę na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Zapiekamy przez 8 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
ETAP 3:
Kiedy krokant wystygnie zdejmujemy go z papieru i wkładamy do rozdrabniacza , kruszymy.
ETAP 4:
Namaczamy żelatynę w zimnej wodzie. Kiedy spęcznieje rozpuszczamy na małym ogniu. Do garnka wlewamy szklankę mleka i rozpuszczamy w nim kajmak oraz masło. Zagotowujemy i zagęszczamy Pozostałym mlekiem wymieszanym z mąką ziemniaczaną. Na końcu dodajemy rozpuszczona żelatynę i pozostawiamy aby przestygł.
ETAP 5:
Do masy budyniowej dodajemy połowę przygotowanego krokantu, mieszamy i układamy na jednym blacie biszkopta. Przykrywamy drugą częścią.
ETAP 6:
Połowę kremówki wlać do garnka i podgrzewając z kajmakiem cały czas mieszając do momentu, aż się zagotuje wtedy dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy aby się rozpuściła. Pozostawiamy aby przestygła.
ETAP 7:
Resztę kremówki ubijamy na sztywna piane i mieszamy z wystudzoną śmietaną z kajmakiem i żelatyną.
ETAP 8:
Powstały krem układamy na wierzchu ciasta i posypujemy krokantem orzechowym. Wstawiamy do lodówki aby całkowicie stężało.