madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Ciasto kajmakowe z orzechami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciemny biszkopt przełożony masą o smaku kajmaku, oraz śmietanową, a wszystko posypane karmelizowanymi orzechami.

Ciasto kajmakowe z orzechami

Składniki:

Ciasto kajmakowe z orzechami

Biszkopt

  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki maki pszennej
  • 1 szklanka oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżki kakao
  • 4 łyżki wody

Krokant orzechowy

Masa kajmakowa

krem śmietanowo- kajmakowy

  • 100 g masy kajmakowej
  • 400 ml kremówki
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki zimnej wody

Sposób przygotowania:

Ciasto kajmakowe z orzechami

ETAP 1:

Ciasto kajmakowe z orzechami
Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia

Białka ubijamy na sztywna pianę dodając stopniowo cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku i na samym końcu wodę. Następnie mieszając już delikatnie ręką dodajemy na przemian mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną i olej.

Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej tłuszczem. Pieczemy w 150 stopniach przez 40 minut.

Studzimy i przekrawamy na dwa blaty.

ETAP 2:

Ciasto kajmakowe z orzechami
Zagotowujemy orzechy z resztą składników

Do rondelka wsypujemy cukier, dodajemy zmielone orzechy, mleko i masło. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu kiedy masa zacznie się gotować. Wtedy wylewamy masę na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Zapiekamy przez 8 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

ETAP 3:

Ciasto kajmakowe z orzechami
Krokant po wystudzeniu kruszymy w rozdrabniaczu

Kiedy krokant wystygnie zdejmujemy go z papieru i wkładamy do rozdrabniacza , kruszymy.

ETAP 4:

Ciasto kajmakowe z orzechami
W mleku rozpuszczamy kajmak oraz masło.

Namaczamy żelatynę w zimnej wodzie. Kiedy spęcznieje rozpuszczamy na małym ogniu. Do garnka wlewamy szklankę mleka i rozpuszczamy w nim kajmak oraz masło. Zagotowujemy i zagęszczamy Pozostałym mlekiem wymieszanym z mąką ziemniaczaną. Na końcu dodajemy rozpuszczona żelatynę i pozostawiamy aby przestygł.

ETAP 5:

Ciasto kajmakowe z orzechami
Na jednym blacie biszkopta układamy masę

Do masy budyniowej dodajemy połowę przygotowanego krokantu, mieszamy i układamy na jednym blacie biszkopta. Przykrywamy drugą częścią.

ETAP 6:

Ciasto kajmakowe z orzechami
W garnku podgrzewamy kremówkę z kajmakiem

Połowę kremówki wlać do garnka i podgrzewając z kajmakiem cały czas mieszając do momentu, aż się zagotuje wtedy dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy aby się rozpuściła. Pozostawiamy aby przestygła.

ETAP 7:

Ciasto kajmakowe z orzechami
Ubita na sztywno kremówkę mieszamy z masą

Resztę kremówki ubijamy na sztywna piane i mieszamy z wystudzoną śmietaną z kajmakiem i żelatyną.

ETAP 8:

Ciasto kajmakowe z orzechami
Wierzch posypujemy krokantem

Powstały krem układamy na wierzchu ciasta i posypujemy krokantem orzechowym. Wstawiamy do lodówki aby całkowicie stężało.