MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Ciasto biało-brązowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Przepis "odkurzony" po wielu latach. Jako nastolatka piekłam go często, teraz mi się przypomniał. Smak ten sam :)

Ciasto biało-brązowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto biało-brązowe

 

  • 5 jajek
  • 2 i 1/2 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. oleju
  • 3/4 szkl. wody
  • 2 łyżki kakao
  • 2 płaski łyżki proszku do pieczenia
  • olejek rumowy (lub arakowy)

Sposób przygotowania:

Ciasto biało-brązowe
Jajka ubijamy z cukrem aż podwoją objętość, następnie wsypujemy 1/2 szklanki mąki, miksujemy, dodajemy olej i 1/4 szklanki wody, miksujemy. Dodajemy pozostałą mąkę i wodę, ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i olejek rumowy i jeszcze raz krótko miksujemy. Ciasto dzielimy na 2 części do jednej dodajemy kakao. Wylewamy na przemian do blaszki (25x25) wyłożonej papierem do pieczenia (można wylać warstwowo: najpierw jeden kolor, potem drugi). Pieczemy około godzinę w 200 stopniach.
Ciasto biało-brązowe
Jajka z cukrem miksujemy na gładką masę do podwojenia objętości
Ciasto biało-brązowe
Dodajemy poszczególne składniki, a na koniec olejek
Ciasto biało-brązowe
Ciasto dzielimy na 2 części i do 1 dodajemy kakao
Ciasto biało-brązowe
Wylewamy naprzemiennie na blaszkę tworząc wzorki

Tagi:

jajko jajka