Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Niedzielne ciasto do kawy z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Smaczne i szybkie ciasto na przyjęcia i do zwykłej niedzielnej kawy lub herbaty.

Niedzielne ciasto do kawy z jagodami

Składniki:

Niedzielne ciasto do kawy z jagodami

 

  • mąka krupczatka - 1/2 kg,
  • margaryna lub masło roślinne - 250 g,
  • żółtka - 5 szt,
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki,
  • jagody świeże, mrożone lub z cukru - 30 dag,
  • czekolada sypka (do picia) - 3 - 4 łyżki
  • białka jaj - 5 szt
  • sól
  • cukier - 3/4 szklanki
  • cukier puder - do dekoracji
  • papier do pieczenia
  • tłuszcz do smarowania blaszki
  • bułka tarta do blaszki

 

Sposób przygotowania:

Niedzielne ciasto do kawy z jagodami
Zarobić ciasto ze składników podanych od góry w poz. 1 - 4. Podzielić wyrobione ciasto na 3 części. Do jednej części dodać sypką czekoladę i dokładnie wyrobić, aby ciasto było jednolicie brązowe. . Blachę (30 x 25) wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą . Na grubej tarce zetrzeć na blaszkę ciasto białe, rozłożyć na nim jagody ( jeśli używamy jagód mrożonych to nie rozmrażamy ich całkowicie, tylko tyle, by owoce dały się rozdzielić, w przeciwnym razie ciasto wyjdzie namsino niebieskie). Na na jagody ścieramy ciasto czekoladowe. Ubić pianę z białek. Pod koniec ubijania dodać cukier. Pianęwyłożyć na ciemne ciasto, a na nią zetrzeć trzecią - białą - część ciasta. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni C.( jeśli z termoobiegiem to temperaturę ustawiamy na 150 - 160 stopni C.).Po wyjęciu ciasta z piekarnika posypujemy je cukrem pudrem, lub jeśli ktoś woli polewamy dowolną polewą lub pomadą.