Ewa Mierzejewska

Ewa Mierzejewska

Kucharz
[Przepisów: 14]

ciasto biszkoptowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ubić pianę z białek na sztywno i połączyć z pozostałymi składnikami

ciasto biszkoptowe

Składniki:

ciasto biszkoptowe

 

  • 6-7 jaj (jak duze to 6),
  • 1 szklanka cukru krzyształ,
  • 1 szklanka mąki (z tej szklanki odjąć 2 łyzki i dodać 2 łyżki mąki
  • ziemniaczanej na to miejsce),
  • proszek do pieczenia (spora łyżeczka),
  • 1 łyżeczka octu,
  • kopiasta łyżeczka cukru waniliowego.

 

Sposób przygotowania:

ciasto biszkoptowe
Ubić pianę z białek na sztywno dodając szczyptę soli. Sukcesywnie miksując dodawać cukier. Żółtka zmieszać dokładnie z proszkiem do pieczenia i octem w oddzielnej miseczce i odczekać aż tak się to spieni i nabierze
puszystości i gęstości (ze 3 minuty). Do białek z cukrem wmiksować te żółtka z miseczki (delikatnie i już niedługo mieszając). Wlać ciasto do foremki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą, lubo wyłożone papierem do pieczenia. Gdy robię ciasto z galaretka na wierzchu to wolę wyłożyć papierem bo mi galaretka wtedy na pewno nie wycieknie. To jest przepis na średnią okrągłą foremkę tortową (średnica 25cm).