jurata

jurata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 181]

Ciasto biszkoptowe w kokosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dobre ciasto do wieczornej herbatki.

Ciasto biszkoptowe w kokosie

Składniki:

Ciasto biszkoptowe w kokosie

 

  • Ciasto:
  • 8 jajek
  • 1,5 szkl mąki
  • 1 szkl cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat rumowy
  • Polewa czekoladowa:
  • 1 kostka margaryny
  • 1,5 szkl cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 5 łyżek wody

 

  • 100 g wiórek kokosowych

 

Sposób przygotowania:

Ciasto biszkoptowe w kokosie
Przygotować ciasto: Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do żółtek. Mieszając dodawać mąkę, proszek do pieczenia i aromat rumowy. Dokładnie wymieszać, przelać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30-40 minut. Kiedy ciasto ostygnie pokroić je na mniej więcej równe kwadraty (wielkość zależy od Was). Przygotować polewę: Margarynę rozpuścić z wodą, dodać cukier, cukier waniliowy i kakao, dobrze wymieszać. gotować na małym ogniu przez około 3 minuty. Kiedy polewa przestygnie wrzucać po jednym kawałku ciasta, tak aby całe ciasto było pokryte polewą. Następnie obtaczać w wiórkach kokosowych, najlepiej to robić za pomocą dwóch widelców, Pozostawić by polewa zastygła.