kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Ciasto biszkoptowe z białym kremem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszne ciasto biszkoptowe z kremem. Krem zrobiłam z serka mascarpone, cukru i twarożku naturalnego. Polecam

Ciasto biszkoptowe z białym kremem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto biszkoptowe z białym kremem

Na biszkopt :

  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 2 łyżki z czubkiem mąki pszennej
  • duża szczypta proszku do pieczenia

Na krem :

  • 250 gram serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 125 gram twarożku naturalnego

Na poncz :

  • 4 łyżki wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Ponadto :

Sposób przygotowania:

Ciasto biszkoptowe z białym kremem
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Jajka wybijamy do miski, wsypujemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy. Gdy jajka są ubite dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto mieszamy łyżką i przekładamy do tortownicy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 20 - 25 minut do ,,suchego patyczka". Upieczone ciasto wyjmujemy z tortownicy.

Następnie dnia przygotowujemy krem : serek mascarpone, oba cukry i twarożek naturalny miksujemy do połączenia się składników.

Poncz : do szklanki wlewamy wodę i sok cytrynowy oraz wsypujemy cukier, mieszamy aż cukier się rozpuści.

Biszkopt kroimy przez środek na dwie równe części ( nie jak na tort) i polewamy ponczem. Na jeden biszkopt wykładamy krem, przykrywamy drugą częścią i lekko dociskamy. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Ciasto biszkoptowe z białym kremem
Do miski z wybitymi jajkami, wsypujemy cukier i cukier waniliowy i miksujemy.
Ciasto biszkoptowe z białym kremem
Wszystkie składniki na krem wkładamy do miski, miksujemy.