slodkieokruszki

slodkieokruszki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 111]

Drożdżówki z białym serem - proste ciasto do kawy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dziś polecam Wam pyszne i proste w przygotowaniu drożdżówki z białym serem. Z podanej porcji można przygotować jedną dużą drożdżówkę lub dwie małe. Smacznego

Drożdżówki z białym serem - proste ciasto do kawy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Drożdżówki z białym serem - proste ciasto do kawy

 

  • (na dwa mniejsze ciasta)

 

  • Na ciasto:

 

  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie naturalnego serka homogenizowanego (1/2 szklanki)
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru kryształ
  • 4 łyżki masła
  • 1 opakowanie drożdży instant 8 g
  • szczypta soli

 

  • Na masę serową:

 

  • 1 1/2 opakowania sera półtłustego 250 g (, czyli 375 g sera)
  • 7 łyżeczek cukru kryształ
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3-4 kostki czekolady mlecznej i 3-4 kostki białej czekolady
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki miękkiego masła

 

  • Na kruszonkę:

 

 

  • Do posmarowania po wierzchu:

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z białym serem - proste ciasto do kawy
Najpierw zajmuję się ciastem. Pamiętajcie, że wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Roztapiam masło i odstawiam do przestudzenia (ma być ciepłe, ale nie gorące). Resztę składników umieszczam w misce i mieszam. Następnie dolewam powoli masło. Zagniatam wszystko. Ciasto powinno być gładkie i odlepiać się od rąk (ręce można delikatnie podczas wyrabiania posypać mąką). Z ciasta formuje kulę i odstawiam je pod przykryciem do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość).

Przygotowuję farsz: wszystkie składniki oprócz czekolady wkładam do miski i łączę widelcem. Masę serową dzielę na dwie części. Do jednej dodaję startą czekoladę mleczną, mieszamy. Do drugiej części dodaję startą białą czekoladę.

Gdy ciasto podwoi objętość krótko je wyrabiam po czym dzielę na 2 części. Każdą rozwałkowuję na prostokąt (na podsypanej mąką stolnicy). Na każdy prostokąt wykładam połowę serowej masy (na środku, wzdłuż dłuższego boku). Następnie składam ciasto (jednym bokiem przykrywam część, na której znajduje się nadzienie, następnie składam jeszcze raz, boki składamy pod spód).

Uformowane drożdżówki wkładam do foremek aluminiowych do pieczenia (małe keksówki). Ostawiam na około 15 minut. Po tym czasie smaruje je pędzelkiem zanurzonym w mleku. Następnie ukośnie nacinam wierzch każdego ciasta i posypuję całość kruszonką zrobioną z masła, mąki i cukru.

Ciasta piekę w temperaturze 190 stopni przez około 30 minut. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. Należy obserwować nasze drożdżówki.

Po przestudzeniu wyciągamy je z foremek.
Drożdżówki z białym serem - proste ciasto do kawy
Drożdżówki z białym serem - proste i pyszne ciasto do kawy