Sposób przygotowania:
Drożdżówki z białym serem - proste ciasto do kawy
Najpierw zajmuję się ciastem. Pamiętajcie, że wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Roztapiam masło i odstawiam do przestudzenia (ma być ciepłe, ale nie gorące). Resztę składników umieszczam w misce i mieszam. Następnie dolewam powoli masło. Zagniatam wszystko. Ciasto powinno być gładkie i odlepiać się od rąk (ręce można delikatnie podczas wyrabiania posypać mąką). Z ciasta formuje kulę i odstawiam je pod przykryciem do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość).
Przygotowuję farsz: wszystkie składniki oprócz czekolady wkładam do miski i łączę widelcem. Masę serową dzielę na dwie części. Do jednej dodaję startą czekoladę mleczną, mieszamy. Do drugiej części dodaję startą białą czekoladę.
Gdy ciasto podwoi objętość krótko je wyrabiam po czym dzielę na 2 części. Każdą rozwałkowuję na prostokąt (na podsypanej mąką stolnicy). Na każdy prostokąt wykładam połowę serowej masy (na środku, wzdłuż dłuższego boku). Następnie składam ciasto (jednym bokiem przykrywam część, na której znajduje się nadzienie, następnie składam jeszcze raz, boki składamy pod spód).
Uformowane drożdżówki wkładam do foremek aluminiowych do pieczenia (małe keksówki). Ostawiam na około 15 minut. Po tym czasie smaruje je pędzelkiem zanurzonym w mleku. Następnie ukośnie nacinam wierzch każdego ciasta i posypuję całość kruszonką zrobioną z masła, mąki i cukru.
Ciasta piekę w temperaturze 190 stopni przez około 30 minut. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. Należy obserwować nasze drożdżówki.
Po przestudzeniu wyciągamy je z foremek.
Przygotowuję farsz: wszystkie składniki oprócz czekolady wkładam do miski i łączę widelcem. Masę serową dzielę na dwie części. Do jednej dodaję startą czekoladę mleczną, mieszamy. Do drugiej części dodaję startą białą czekoladę.
Gdy ciasto podwoi objętość krótko je wyrabiam po czym dzielę na 2 części. Każdą rozwałkowuję na prostokąt (na podsypanej mąką stolnicy). Na każdy prostokąt wykładam połowę serowej masy (na środku, wzdłuż dłuższego boku). Następnie składam ciasto (jednym bokiem przykrywam część, na której znajduje się nadzienie, następnie składam jeszcze raz, boki składamy pod spód).
Uformowane drożdżówki wkładam do foremek aluminiowych do pieczenia (małe keksówki). Ostawiam na około 15 minut. Po tym czasie smaruje je pędzelkiem zanurzonym w mleku. Następnie ukośnie nacinam wierzch każdego ciasta i posypuję całość kruszonką zrobioną z masła, mąki i cukru.
Ciasta piekę w temperaturze 190 stopni przez około 30 minut. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. Należy obserwować nasze drożdżówki.
Po przestudzeniu wyciągamy je z foremek.