Camilla0804

Camilla0804

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 301]

Jabłecznik z bakaliami na kruchym spodzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

proste i smaczne ciasto kruche z masą jabłkowo - bakaliową, Proste w wykonaniu, idealne na różne okazje.

Jabłecznik z bakaliami na kruchym spodzie

Składniki:

Jabłecznik z bakaliami na kruchym spodzie

 

  • mąka pszenna - 3 szkl
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • margaryna - 20 dag
  • żółtka - 4 szt
  • śmietana 18% - 3 łyżki
  • cukier - 1/2 szkl
  • cukier waniliowy - 1 op
  • jabłka - 2,5 kg
  • cukier - 3/4 szkl
  • rodzynki - 10 dag
  • orzechy - 10 dag
  • cynamon - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Jabłecznik z bakaliami na kruchym spodzie
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnice, dodać cukier i margarynę i posiekać wszystko razem nożem. Następnie dodajemy żółtka, cukier waniliowy i śmietanę i zagniatamy szybko ciasto, owijamy folią i wstawiamy na ok 30 minut do lodówki.

Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach.

Do garnka wlać 2 łyżki wody, wrzucić jabłka, dodać cukier, namoczone rodzynki, posiekane orzechy i cynamon, gotować parę minut mieszając i zestawić z ognia, lekko przestudzić.

Wyjąć ciasto z lodówki, odkroić 1/4, resztą wyłożyć blachę dużą na ciasto wyłożoną papierem do pieczenia.

Na ciasto wyłożyć masę jabłkową z bakaliami i na wierzchu ułożyć paski z pozostałego ciasta.

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180stC i piec ok 50 minut.