Sposób przygotowania:
Jabłecznik z bakaliami na kruchym spodzie
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnice, dodać cukier i margarynę i posiekać wszystko razem nożem. Następnie dodajemy żółtka, cukier waniliowy i śmietanę i zagniatamy szybko ciasto, owijamy folią i wstawiamy na ok 30 minut do lodówki.
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
Do garnka wlać 2 łyżki wody, wrzucić jabłka, dodać cukier, namoczone rodzynki, posiekane orzechy i cynamon, gotować parę minut mieszając i zestawić z ognia, lekko przestudzić.
Wyjąć ciasto z lodówki, odkroić 1/4, resztą wyłożyć blachę dużą na ciasto wyłożoną papierem do pieczenia.
Na ciasto wyłożyć masę jabłkową z bakaliami i na wierzchu ułożyć paski z pozostałego ciasta.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180stC i piec ok 50 minut.
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
Do garnka wlać 2 łyżki wody, wrzucić jabłka, dodać cukier, namoczone rodzynki, posiekane orzechy i cynamon, gotować parę minut mieszając i zestawić z ognia, lekko przestudzić.
Wyjąć ciasto z lodówki, odkroić 1/4, resztą wyłożyć blachę dużą na ciasto wyłożoną papierem do pieczenia.
Na ciasto wyłożyć masę jabłkową z bakaliami i na wierzchu ułożyć paski z pozostałego ciasta.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180stC i piec ok 50 minut.