Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Kremówka kokosowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kokosową kremówkę piekę od wielu lat, jest łatwa w przygotowaniu i najlepiej smakuje na ciepło niedługo po wyjęciu z piekarnika.

Kremówka kokosowa

Składniki:

Kremówka kokosowa

Ciasto:

  • 125 g masła
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 jaja
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 1 litr mleka
  • 3 budynie śmietankowe
  • ½ laski wanilii
  • cukier wg uznania

Masa kokosowa:

  • 125 g masła
  • 200 g wiórek kokosowych
  • ½ szklanki cukru
  • 2 jaja

Sposób przygotowania:

Kremówka kokosowa
Ciasto:

Z podanych składników na stolnicy wyrobić ciasto. W razie potrzeby podsypać mąką. Kolejno rozwałkować i włożyć do formy (40X24) wyścielonej papierem do pieczenia.

Budynie wymieszać w szklance zimnego mleka. Pozostałą ilość mleka zagotować, dodać ziarenka wanilii i dosłodzić (wg przepisu na opakowaniu). Całość połączyć i zagotować. Ciepły krem budyniowy wylać na ciasto, wyrównać.

Masło roztopić, wystudzić. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Następnie połączyć z żółtkami i kokosem, na końcu wlać masło. Masę kokosową wyłożyć na budyń, wyrównać wierzch. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika do temp.150°C i piec przez ok. 50 minut.