SUPERPRZEPIS

Biszkopt z pianką

  • 4
  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 15
Biszkopt z pianką Więcej zdjęć (5)

Proste i efektowne ciasto w kolorze czerwieni-idealne na różne okazje w tym walentynkowe czy na dzień kobiet.

Składniki:

Biszkopt z pianką

 

  • Ciasto:
  • 6 jaj
  • 13 dag mąki tortowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • Szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 10 dag cukru
  • ½ łyżeczki czerwonego barwnika w żelu

 

  • Masa:
  • 1 puszka skondensowanego mleka słodzonego
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 galaretka malinowa
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 1 śmietan fiks
  • 2 łyżki cukru pudru

 

  • Poncz:
  • 150 ml przegotowanej wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Wiórka kokosowe do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt z pianką
Ciasto: Białka jaj ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli,dodając pod koniec ubijania cukier puder i sok z cytryny. Dodać żółtka delikatnie zmiksować, mąkę tortową wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, zwalniając obroty miksera do minimum dodawać po łyżce mąki oraz barwnik w żelu. Tak przygotowane ciasto wylać do standardowej blaszki wyłożonej pergaminem i piec 30 minut w temp 160*c.Wystudzone przekroić wzdłuż dwa razy. Poncz: Składniki ponczu wymieszać ze sobą. Masa: Galaretki rozpuścić osobno w szklance wody. Zostawić do lekkiego stężenia. Mleko skondensowane lekko spienić mikserem wlać żółtą galaretkę zmiksować, wylać na nasączony ponczem pierwszy blat biszkoptu-robić to sprawnie, aby masa nie stężała za szybko. Przykryć drugim biszkoptem –również nasączyć ponczem.Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem odłożyć połowę masy jedną część wymieszać z malinową galaretką a drugą ze śmietan fiks. Część masy z galaretką wylać na drugą cześć blatu biszkoptowego przykryć ciastem i na wierzch wyłożyć masę śmietanową białą. Posypać grubo wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce.
Biszkopt z pianką
białka jaj ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli
Biszkopt z pianką
dodajemy do ciasta czerwony barwnik wylewamy do blaszki
Biszkopt z pianką
następnie przekładamy upieczone masami wg przepisu
Biszkopt z pianką
na koniec zajmujemy się dekoracją chłodzimy