Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasto biszkoptowe z galaretką i kremem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Z ciasta biszkoptowego można upiec 2 blaty.

Ciasto biszkoptowe z galaretką i kremem

Składniki:

Ciasto biszkoptowe z galaretką i kremem

 

  • 6 jajek
  • 5 łyżek mąki
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka budyniu czekoladowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szkl śmietanki kremówki
  • 2 śmietan-fiksy
  • 4 łyżki cukru pudru
  • budyń śmietankowy
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1 paczka podłużnych biszkoptów
  • 4 łyżki likieru bananowego
  • 2 galaretki malinowe
  • 2 polewy czekoladowe

Sposób przygotowania:

Ciasto biszkoptowe z galaretką i kremem
Do miski wlać białka i dodając stopniowo cukier ubić na sztywną pianę. Następnie ciągle ubijając dodawać stopniowo po 1 żółtku. Mąkę wymieszać z budyniem, kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Przelać do przygotowanej formy, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 25-30 minut. Po ostudzeniu przekroić na 2 blaty. Galaretki rozpuścić w 3 szkl gorącej wody, odłożyć w chłodne miejsce. Sok z cytryny wymieszać z cukrem pudrem, dodać 2 łyżki wody i zagotować. Budyń wymieszać w 1/2 szkl zimnej wody, wlać do syropu cytrynowego, zagotować, ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno ze śmietan-fiksem, wymieszać z zimnym budyniem. Na jeden blat ciasta wyłożyć 1/3 kremu, na krem ułożyć w odstępach nasączone w likierze biszkopty, zalać tężejącą galaretką, pozostawić do stężenia. Następnie na galaretkę wyłożyć połowę kremu, przykryć drugim ciastem biszkoptowym, posmarować pozostałym kremem i polać polewą czekoladową.