Sposób przygotowania:
Ciasto biszkoptowe z galaretką i kremem
Do miski wlać białka i dodając stopniowo cukier ubić na sztywną pianę. Następnie ciągle ubijając dodawać stopniowo po 1 żółtku. Mąkę wymieszać z budyniem, kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Przelać do przygotowanej formy, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 25-30 minut. Po ostudzeniu przekroić na 2 blaty. Galaretki rozpuścić w 3 szkl gorącej wody, odłożyć w chłodne miejsce. Sok z cytryny wymieszać z cukrem pudrem, dodać 2 łyżki wody i zagotować. Budyń wymieszać w 1/2 szkl zimnej wody, wlać do syropu cytrynowego, zagotować, ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno ze śmietan-fiksem, wymieszać z zimnym budyniem. Na jeden blat ciasta wyłożyć 1/3 kremu, na krem ułożyć w odstępach nasączone w likierze biszkopty, zalać tężejącą galaretką, pozostawić do stężenia. Następnie na galaretkę wyłożyć połowę kremu, przykryć drugim ciastem biszkoptowym, posmarować pozostałym kremem i polać polewą czekoladową.
marietta