reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Rolada biszkoptowa z mandarynkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Kolejne ciacho, które piekę z podwójnej porcji- każde osobno Przygotowuje sie ją bardzo szybko i tak samo znika

Rolada biszkoptowa z mandarynkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Rolada biszkoptowa z mandarynkami

 

  • 5 jaj

 

  • 1 szklanka cukru

 

 

 

  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • 1 łyżka octu

 

  • Masa:

 

  • 2 serki typu Danio waniliowe

 

  • 1 galaretka cytrynowa

 

  • 1 szklanka kremówki

 

 

 

  • 1/2 szklanki wrzątku

Sposób przygotowania:

Rolada biszkoptowa z mandarynkami
Przepis na dużą blachę piekarnikową Ciasto robi się dokładnie tak jak biszkopt Oddzielam białka od żółtek. Mąki przesiewam i dodaję proszek do pieczenia Białka ze szczyptą soli ubijam na bardzo sztywno i kolejno dodaję cukier i po jednym żółtku. Teraz delikatnie mieszając już szpatułką dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem i ocet. Pieczemy 12-15 minut w temperaturze 180 st. C Po upieczeniu wyjmujemy ciasto na ściereczkę wysypaną cukrem pudrem lub mąką orzechową, ściągamy papier i rolujemy. Zostawimy zwinięte w ściereczce do wystygnięcia Zimne ciasto odwijamy z ściereczki i nakładamy masę Galaretkę rozpuszczamy w wrzątku i odstawiamy do wystudzenia. Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia, potem zagotowujemy i również studzimy Gdy galaretka zacznie sie lekko ścinać ubijamy na sztywno śmietanę, delikatnie mieszamy z serkami i pokrojonymi cząstkami mandarynek. Dodajemygalaretkę i żelatynę, mieszamy i nakładamy na ciasto. Roladę ponownie zwijamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aż masa sie zetnie. Dekorujemy według uznania.
Rolada biszkoptowa z mandarynkami
Przepis na dużą blachę piekarnikową inaczej ciasto będzie za grube
Rolada biszkoptowa z mandarynkami
upieczone wykładamy na czystą ściereczkę posypaną cukrem pudrem i zwijamy