2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1484]

Sernik wiedeński z mandarynkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Jeden z moich ulubionych wiedeńskich serników o idealnej konsystencji i wspaniałym smaku, wzbogacony soczystymi mandarynkami i pyszną polewą z białej czekolady całość zwieńczona płatkami migdałowymi to idealny wypiek na Wielkanocny stół.

Sernik wiedeński z mandarynkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik wiedeński z mandarynkami

 

  • Tortownica o wym 26 cm

 

 

 

Sposób przygotowania:

Sernik wiedeński z mandarynkami
Ciasto: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone na płatki zimne masło i mieszadłem do ciasta kruchego łączymy składniki, na koniec szybko zagniatamy ręką, wylepiamy dno wyłożonej pergaminem tortownicy.Masa serowa: Twaróg mielony miksujemy z cukrem i żółtkami, białka jaj ubijamy osobno na sztywno, do masy serowej dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę, wlewamy słodką śmietanę,sok z cytryny, wsypujemy budyń i delikatnie miksujemy, na koniec dodajemy pianę z białek mieszamy mikserem na najniższych obrotach, lub łyżką.Połowę masy serowej wlewamy na kruche ciasto, układamy osączone wcześniej na sicie mandarynki, przykrywamy resztą masy serowej. Wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy około 50 minut w temp 175*c. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach.Polewa: Białą czekoladę łamiemy na kawałki zalewamy mlekiem dodajemy masło i roztapiamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy na blat dodajemy pulchny cukier puder i miksujemy całość mikserem aż polewa będzie jednolita.Polewamy ostudzony sernik, posypujemy płatkami migdałowymi. Najlepiej smakuje dobrze schłodzony.
Sernik wiedeński z mandarynkami
ciastem kruchym wylepiamy spód tortownicy
Sernik wiedeński z mandarynkami
białka do masy serowej ubijamy na sztywną pianę
Sernik wiedeński z mandarynkami
na masie serowej układamy osączone mandarynki
Sernik wiedeński z mandarynkami
przykrywamy resztą masy serowej i pieczemy