Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Ciasto biszkoptowo-rabarbarowe z kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Jest to bardzo smaczne i proste w przygotowaniu ciasto z sezonowymi owocami - u mnie jest to rabarbar, ale spokojnie można zastąpić go innymi owocami.

Ciasto biszkoptowo-rabarbarowe z kruszonką Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Ciasto biszkoptowo-rabarbarowe z kruszonką

Biszkopt:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Rabarbar:

  • 4-5 grubych łodyg
  • 2 łyżki cukru

Kruszonka:

Sposób przygotowania:

Ciasto biszkoptowo-rabarbarowe z kruszonką

ETAP 1:

Ciasto piekłam w małej silikonowej tortownicy.
Rabarbar umyć i pokroić na małe kawałki. Przełożyć do rondla i posypać cukrem. Gotować pod przykryciem na małym ogniu dość często mieszając aż większość soku odparuje.
Masło zagnieść z cukrem i mąką.
Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać żółtka cały czas miksując. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i olej. Dokładnie wymieszać.
Przelać do tortownicy, na to wylać rozgotowany rabarbar i posypać kruszonką. Piec ok. 45 w 180 stopniach.

Ciasto biszkoptowo-rabarbarowe z kruszonką
wsszytskie składniki na kruszonkę dokładnie zagniatamy
Ciasto biszkoptowo-rabarbarowe z kruszonką
dzięki dodaniu oleju do ciasta biszkopt nie jest suchy
Ciasto biszkoptowo-rabarbarowe z kruszonką
rabarbar rozgotowujemy, aby powstała jednolita masa
Ciasto biszkoptowo-rabarbarowe z kruszonką
na rabarbar sypiemy kruszonkę, którą można wcześniej schłodzić w lodówce
Ciasto biszkoptowo-rabarbarowe z kruszonką
Ciasto pieczemy ok 45 minut, a po upeiczeniu można posypac jeszcze cukrem pudrem jeśli ktoś lubi bardzo słodkie
Ciasto biszkoptowo-rabarbarowe z kruszonką