Ewa

Ewa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Rabarbarowa z domowymi lodami waniliowymi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Prosta i pyszna tarta na bazie ciasta francuskiego z dodatkiem orzeźwiającego rabarbaru i domowych lodów waniliowych. Idealny wiosenny deser dla całej rodziny.

Rabarbarowa z domowymi lodami waniliowymi

Składniki:

Rabarbarowa z domowymi lodami waniliowymi

 

  • Składniki:
  • · jedno ciasto francuskie
  • · na farsz:
  • Ø 800 g rabarbaru
  • Ø 2 łyżki brązowego cukru
  • Ø 3 łyżki cukru waniliowego
  • Ø 1 łyżka masła
  • · na masę serową:
  • Ø 2 opakowania serka philadelphia light - razem 250 g
  • Ø 1,5 łyżki cukru waniliowego
  • · na kruszonkę:
  • Ø 130 g masła
  • Ø 180 g mąki pełnoziarnistej
  • Ø 100 g brązowego cukru
  • Ø 3-4 czubate łyżki otrąb owsianych

 

  • Składniki na lody :
  • 6 żółtek
  • 500 ml pełnotłustego mleka
  • cukru zmiksować z ziarenkami z całej laski wanilii) lub zwykły cukier + ziarenka z laski wanilii
  • 200 g ubitej śmietany 30%/36%

Sposób przygotowania:

Rabarbarowa z domowymi lodami waniliowymi
Przygotuj formę do tarty- wysmarują ją roztopionym masłem i obsyp dokładnie mąką. Rabarbar kroimy w talarki i krótko przesmażamy je na roztopionej łyżce masła z 2 łyżkami brązowego cukru. Pod koniec dodajemy cukier waniliowy. Rabarbar odcedzamy z nadmiaru soku na sicie. Kruszonka- wszystkie składniki kruszonki łączymy z sobą do momentu aż konsystencją będą przypominały mokry piasek. Formę wykładamy ciastem francuskim. Dno dziurkujemy za pomocą widelca. Ciasto smarujemy serkiem philadelphia wymieszanym z cukrem waniliowym. Wykładamy na to rabarbar i kruszonkę. Pieczemy ok. 25 minut, temp. 200 stopni termoobieg, następnie ok. 20 minut z włączoną grzałką dolną. Polecam serwować z domowymi lodami waniliowymi. Lody- Nad gorącą kąpielą wodną miksujemy żółtka z cukrem waniliowym aż uzyskamy puszystą masę. Powoli dolewamy zagotowane mleko. Miksujemy aż masa zgęstnieje- po przeciągnięciu palcem po grzbiecie łyżki powinien pozostać wyraźny ślad. Krem studzimy i chłodzimy w lodówce. Do zimnej masy dodajemy ubitą kremówkę. Masę mrozimy w maszynce do lodów przez godzinę. Smacznego!