Sposób przygotowania:
Rabarbarowa z domowymi lodami waniliowymi
Przygotuj formę do tarty- wysmarują ją roztopionym masłem i obsyp dokładnie mąką. Rabarbar kroimy w talarki i krótko przesmażamy je na roztopionej łyżce masła z 2 łyżkami brązowego cukru. Pod koniec dodajemy cukier waniliowy. Rabarbar odcedzamy z nadmiaru soku na sicie. Kruszonka- wszystkie składniki kruszonki łączymy z sobą do momentu aż konsystencją będą przypominały mokry piasek. Formę wykładamy ciastem francuskim. Dno dziurkujemy za pomocą widelca. Ciasto smarujemy serkiem philadelphia wymieszanym z cukrem waniliowym. Wykładamy na to rabarbar i kruszonkę. Pieczemy ok. 25 minut, temp. 200 stopni termoobieg, następnie ok. 20 minut z włączoną grzałką dolną. Polecam serwować z domowymi lodami waniliowymi. Lody- Nad gorącą kąpielą wodną miksujemy żółtka z cukrem waniliowym aż uzyskamy puszystą masę. Powoli dolewamy zagotowane mleko. Miksujemy aż masa zgęstnieje- po przeciągnięciu palcem po grzbiecie łyżki powinien pozostać wyraźny ślad. Krem studzimy i chłodzimy w lodówce. Do zimnej masy dodajemy ubitą kremówkę. Masę mrozimy w maszynce do lodów przez godzinę. Smacznego!