anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Rabarbarowe drożdżówki z kruszonką

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Delikatnie kwaskowe nadzienie pod słodką kruszonką, najsmaczniejsze jeszcze lekko ciepłe, ale i na drugi dzień nic nie tracą na smaku.

Rabarbarowe drożdżówki z kruszonką

Składniki:

Rabarbarowe drożdżówki z kruszonką

 

 

  • KRUSZONKA
  • mąka - ½ szk.
  • cukier - ¾ szk.
  • masło - 60 g

 

Sposób przygotowania:

Rabarbarowe drożdżówki z kruszonką
Z drożdży, łyżki mąki i trzech łyżek ciepłego mleka zrób rozczyn i odstaw do wyrośnięcia. W dużej misce mieszaj pozostałe letnie mleko, cukier i jajka. Następnie dodaj pozostałą mąkę i gotowy, wyrośnięty rozczyn. Chwilę wyrabiaj, a następnie dodaj roztopione i lekko przestudzone masło oraz szczyptę soli. Ciasto będzie miało dość rzadką konsystencję, ale nie dosypuj zbyt dużo mąki.Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Miskę z ciastem nakryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę wyrabiaj rękami, a następnie podziel je na 14 równych kawałków. Uformuj bułeczki w kształcie kolek, układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostaw nakryte ściereczką, aż podrosną, będzie to trwało około 30 minut. Po tym czasie w wyrośniętych bułeczkach dnem szklanki zrób wgłębienia. Składniki kruszonki wymieszaj i szybko zagnieć tak, aby powstały grudki. Umyty, osuszony i obrany z włókien rabarbar pokrój na centymetrowe kawałki. Każdą bułeczkę posmaruj żółtkiem roztrzepanym ze śmietaną. Na dno każdego wgłębienia w bułeczkach włóż po kilka kawałków rabarbaru i posyp wcześniej przygotowaną kruszonką. Piekarnik nagrzej do temperatury 160*C, wstaw blaszkę z bułeczkami piecz je około 20 – 25 minut. Jeśli się mocno rumienią, przykryj je od góry folią aluminiową. Upieczone bułeczki wyłóż na kratkę kuchenną do przestudzenia.