Sposób przygotowania:
Rabarbarowe drożdżówki z kruszonką
Z drożdży, łyżki mąki i trzech łyżek ciepłego mleka zrób rozczyn i odstaw do wyrośnięcia. W dużej misce mieszaj pozostałe letnie mleko, cukier i jajka. Następnie dodaj pozostałą mąkę i gotowy, wyrośnięty rozczyn. Chwilę wyrabiaj, a następnie dodaj roztopione i lekko przestudzone masło oraz szczyptę soli. Ciasto będzie miało dość rzadką konsystencję, ale nie dosypuj zbyt dużo mąki.Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Miskę z ciastem nakryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę wyrabiaj rękami, a następnie podziel je na 14 równych kawałków. Uformuj bułeczki w kształcie kolek, układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostaw nakryte ściereczką, aż podrosną, będzie to trwało około 30 minut. Po tym czasie w wyrośniętych bułeczkach dnem szklanki zrób wgłębienia. Składniki kruszonki wymieszaj i szybko zagnieć tak, aby powstały grudki. Umyty, osuszony i obrany z włókien rabarbar pokrój na centymetrowe kawałki. Każdą bułeczkę posmaruj żółtkiem roztrzepanym ze śmietaną. Na dno każdego wgłębienia w bułeczkach włóż po kilka kawałków rabarbaru i posyp wcześniej przygotowaną kruszonką. Piekarnik nagrzej do temperatury 160*C, wstaw blaszkę z bułeczkami piecz je około 20 – 25 minut. Jeśli się mocno rumienią, przykryj je od góry folią aluminiową. Upieczone bułeczki wyłóż na kratkę kuchenną do przestudzenia.
edytaha
anemon
edytaha
Dziękuję za miłe słowa, ale wiesz, że najlepiej smakuje częstowane :)
Już niebawem kończę remont kuchni i podłączę piekarnik, strasznie się stęskniłam za domowym cieplutkim ciastem :)
anemon
W takim razie zapraszam, ja upiekę, ale też czekam jak "rozwiniesz kulinarne skrzydła" w nowej kuchni i podzielisz się efektami.
edytaha
Dziękuję :)