gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Ciasto biszkoptowo truskawkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pieczemy biszkopt.... Białka oddzielamy...

Ciasto biszkoptowo truskawkowe

Składniki:

Ciasto biszkoptowo truskawkowe

 

  • 5 jajek,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 opakowanie kremu truskawkowego,
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej,
  • 350 gram truskawek mrożonych

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto biszkoptowo truskawkowe
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy żółtka i cukier i ponownie ubijamy na puszystą masę. Do masy dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Mieszamy. Ciasto wylewamy na wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tarta blachę. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 stopni. Przestudzony biszkopt przekrawamy na dwie części. Krem truskawkowy przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Na pierwszej części biszkoptu rozsmarowujemy 2/3 kremu. Przykrywamy drugim biszkoptem, na którym rozsmarowujemy resztę kremu. 2 galaretki rozpuszczamy w 500 ml wody. Truskawki (należy rozmrozić) miksujemy blenderem. Gdy galaretka będzie przestudzona, dodajemy truskawki i dokładnie mieszamy lub możemy zmiksować całość mikserem. Gdy masa galaretkowa zacznie tężeć wylewamy na ciasto.