Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Ciasto z morelami i borówkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Kruche ciasto z morelami i borówką amerykańską, z bezą z nutą cytrynową. Mimo dużej ilości cukru użytego do bezy, ciasto nie jest nazbyt słodkie:)

Ciasto z morelami i borówkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z morelami i borówkami

 

  • Ciasto:
  • 180 g palmy
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 5 żółtek
  • 1/2 łyżki proszku do pieczenia
  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • Dodatkowo:
  • 1 czubata łyżka kaszy manny
  • 5 dużych moreli
  • 4 garście borówek amerykańskich
  • Beza:
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka esencji cytrynowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Ciasto z morelami i borówkami
Ciasto: Palmę przełożyć do miski. Dodać do niej pozostałe składniki. Szybko zagnieść gładkie ciasto. 1/3 ciasta włożyć do woreczka, spłaszczyć i odłożyć do zamrażalnika na ok. 1 godzinę. Resztę ciasta rozłożyć na dnie tortownicy (ok. 27 cm). Ciasto oprószyć kaszą manną. Morele umyć, osuszyć, przekroić na pół, usunąć pestki. Morele ułożyć na cieście skórką do dołu. Borówki oczyścić, opłukać, osuszyć, rozsypać między morelami. Beza: Białka ubić na sztywno. Do piany z białek dodawać stopniowo cukier i cały czas ubijać. Ubijać dalej, aż cukier się rozpuści, a beza zrobi się bardzo gęsta i błyszcząca. Dodać esencję i mąkę ziemniaczaną. Jeszcze raz ubić. Pianę rozłożyć na owocach. Zamrożone ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Starte ciasto rozłożyć na pianie z białek. Ciasto piec w 180 stopniach przez ok.60 minut. Gdyby wierzch ciasta zbyt mocno się rumienił, można ciasto przykryć folią aluminiową lub piekarnik przestawić na pieczenie dolne. Upieczone ciasto ostudzić. Można je dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.
Ciasto z morelami i borówkami
Gładkie ciasto zagniecione ze wszystkich składników.
Ciasto z morelami i borówkami
Ciasto rozłożone na dnie tortownicy oprószone kaszą manną.
Ciasto z morelami i borówkami
Borówki i połówki moreli ułożone na cieście.
Ciasto z morelami i borówkami
Esencja cytrynowa i mąka ziemniaczana dodane do piany z białek.