Sposób przygotowania:
Kluski na parze
Ze szklanki mleka, drożdży, kopiastej łyżki mąki i łyżki cukru robimy rozczyn o gęstości kwaśnej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce.
pozostałe mleko lekko podgrzewamy z cukrem. Masło roztapiamy i studzimy.
Do przesianej mąki wbijamy jajka, dodać rozczyn i mleko z cukrem. Ciasto wyrabiamy tak długo aż zacznie odchodzić od ręki. Na koniec dodajemy masło i chwilę wyrabiamy.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu aż podwoi swoją objętość.
Z ciasta formujemy kulki albo wykrawamy szklanką jak na pączki i układamy na ściereczce.
Szeroki garnek z wrzącą wodą obwiązujemy gazą. Gdy kluski zaczną powiększać objętość układamy partiami po kilka na gazie i przykrywamy dużą miską na 7-10 min.
pozostałe mleko lekko podgrzewamy z cukrem. Masło roztapiamy i studzimy.
Do przesianej mąki wbijamy jajka, dodać rozczyn i mleko z cukrem. Ciasto wyrabiamy tak długo aż zacznie odchodzić od ręki. Na koniec dodajemy masło i chwilę wyrabiamy.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu aż podwoi swoją objętość.
Z ciasta formujemy kulki albo wykrawamy szklanką jak na pączki i układamy na ściereczce.
Szeroki garnek z wrzącą wodą obwiązujemy gazą. Gdy kluski zaczną powiększać objętość układamy partiami po kilka na gazie i przykrywamy dużą miską na 7-10 min.