katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Kluski na parze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Najczęściej takie kluchy przygotowuję na słodko ale panowie lubią też kluski polane sosem i z kapustą.

Kluski na parze

Składniki:

Kluski na parze

 

Sposób przygotowania:

Kluski na parze
Ze szklanki mleka, drożdży, kopiastej łyżki mąki i łyżki cukru robimy rozczyn o gęstości kwaśnej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce.

pozostałe mleko lekko podgrzewamy z cukrem. Masło roztapiamy i studzimy.

Do przesianej mąki wbijamy jajka, dodać rozczyn i mleko z cukrem. Ciasto wyrabiamy tak długo aż zacznie odchodzić od ręki. Na koniec dodajemy masło i chwilę wyrabiamy. 

Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu aż podwoi swoją objętość. 

Z ciasta formujemy kulki albo wykrawamy szklanką jak na pączki i układamy na ściereczce. 

Szeroki garnek z wrzącą wodą obwiązujemy gazą. Gdy kluski zaczną powiększać objętość układamy partiami po kilka na gazie i przykrywamy dużą miską na 7-10 min.

Tagi:

danie kluski