Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Mleczny tort czekoladowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kakaowy biszkopt przełożony jasnym i ciemnym kremem czekoladowym o charakterystycznym mlecznym posmaku, jaki daje mleko w proszku.

Mleczny tort czekoladowy

Składniki:

Mleczny tort czekoladowy

BISZKOPT KAKAOWY:

BIAŁY KREM CZEKOLADOWY:

CIEMNY KREM CZEKOLADOWY:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g śmietanki kremówki 30%
  • 3/4 szklanki mleka w proszku
  • 100 g  mlecznej czekolady
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki wody

DEKORACJA:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
  • 150 g biszkoptów
  • 75 g masła
  • 2 rożki do lodów
  • kolorowa posypka
  • ciasteczka amaretti

Sposób przygotowania:

Mleczny tort czekoladowy

ETAP 1:

Mleczny tort czekoladowy
Przygotować składniki na biszkopt rozdzielając białka od żółtek.

Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić i ustawiając mikser na najwyższych obrotach, dodawać porcjami cukier. Zmniejszyć obroty do minimum i wlać po jednym żółtku. Na końcu wsypać suche składniki i wymieszać łopatką. Wylać do formy o średnicy 25 cm.  Nie należy natłuszczać brzegów, jedynie na dno położyć papier do pieczenia. Piec w 160*C przez 30 min.

ETAP 2:

Mleczny tort czekoladowy
Zimny biszkopt przekroić na cztery części.

Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Przekroić na cztery blaty, każdy z nich nasączyć delikatnie naparem z herbaty.

ETAP 3:

Mleczny tort czekoladowy
Do zmiksowanego mascarpone dodać białą masę.

Biały krem. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić. Śmietankę wlać do garnuszka i jak tylko zacznie wrzeć, wsypać przesiane mleko w proszku. Mieszać trzepaczką do momentu, aż nie będzie grudek. Zagotować, zdjąć z ognia i dodać posiekaną czekoladę. Mieszać, aż całkowicie się rozpuści. Dodać napęczniałą żelatynę i mieszać, aż się rozpuści. Odstawić do wystudzenia, kontrolując gęstość.
Zimne mascarpone ubić i dodawać porcjami przestudzoną mieszankę czekoladową. Delikatnie wymieszać trzepaczką, nie ubijać.

ETAP 4:

Mleczny tort czekoladowy
Mleczną, ciemną mieszankę połączyć z ubitym mascarpone.

Ciemny krem czekoladowy przygotowujemy w taki sam sposób co biały. Zmienia się jedynie rodzaj czekolady.

Gęste kremy podzielić na pół i przekładać krążki nasączonych biszkoptów zaczynając od białego, a kończąc na ciemnym. Pokryć nim wierzch i boki. Wygładzić i wstawić do lodówki, aby dobrze się schłodził. Dwie łyżki białego kremu odłożyć do zrobienia napisu.
Biszkopty zmielić w rozdrabniaczu i połączyć z miękkim masłem. Uformować dwie kule i umieścić je w wafelku do lodów. Schłodzić w lodówce.

Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną dodając kremówkę. Mieszając dokładnie połączyć. Schłodzone lody obtoczyć w rozpuszczonej czekoladzie oprószając kolorową posypką.  Umieścić na torcie, wbijając dodatkowo długie patyczki, aby stabilnie stały.
Z pozostałej czekolady wykonać polewę, umieścić wokół ciasteczka i wykonać napis. Tort schłodzić.