Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Ciasto brzoskwiniowe z pianką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Delikatne ciasto brzoskwiniowe z kremową pianką do popołudniowej kawy!

Ciasto brzoskwiniowe z pianką

Składniki:

Ciasto brzoskwiniowe z pianką

 

Sposób przygotowania:

Ciasto brzoskwiniowe z pianką
Sposób przyrządzenia: Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier, a następnie żółtka. Mąki przesiewamy z proszkiem i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy. Wylewamy na blachę( 15x25 cm ), wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C około 25 minut.Masa brzoskwiniowa: Brzoskwinie odsączamy z zalewy, kroimy w kostkę. Odlewamy około 1/2 szklanki zalewy i rozrabiamy w niej budyń z cukrem. Resztę zalewy zagotowujemy z masłem. Dodajemy galaretkę i mieszamy( można dolać 1/2 szklanki wody jeśli zalewy jest mało ). Do gotującej się zalewy wlewamy rozmieszany budyń i doprowadzamy do bulgotania. Dodajemy brzoskwinie,mieszamy. Przestudzoną wylewamy na biszkopt, ( masa początkowo jest dosyć rzadka, ale dzięki galaretce zastygnie ). Pianka:Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody,studzimy, łączymy z bitą śmietaną i wykładamy na masę brzoskwiniową. Całośc posypujemy startą mleczną czekoladą.