slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Ciasto budyniowe na zimno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na słodkie i bardzo dobre ciasto bez pieczenia. Ugotowany budyń w połączeniu z masą kajmakową i masłem to świetne połączenie. Do tego śmietankowa góra...

Ciasto budyniowe na zimno

Składniki:

Ciasto budyniowe na zimno

 

  • 1 budyń waniliowy w proszku
  • 400 ml mleka
  • 3 łyżki masy kajmakowej
  • 150 g masła
  • 200 g biszkoptów podłużnych
  • 400 ml śmietanki 30 %
  • 2 op. śmietanki w proszku
  • garść płatków migdałowych
  • blaszka 22x22

Sposób przygotowania:

Ciasto budyniowe na zimno
Budyń gotujemy w 400 ml mleka wg instrukcji na opakowaniu i odstawiamy do przestygnięcia. Następnie dodajemy masy kajmakową i miksujemy aż się połączy z budyniem. Potem dodajemy masło w temperaturze pokojowej i miksujemy aż masło połączy się z masą budyniową i nie będzie grudek. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na dnie układamy biszkopty. Na ciastka wykładamy masę budyniową, wyrównujemy i układamy drugą warstwę biszkoptów. Do wysokiej miski wlewamy schłodzona śmietankę, wsypujemy obie "śnieżki" i miksujemy aż śmietana ubije się na sztywno. Masę śmietanową rozsmarowujemy na biszkoptach, wyrównujemy i posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy ciasto do lodówki. Najlepsze jest na drugi dzień.