Moniak

Moniak

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Ciasto budyniowa pianka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kruche ciasto z soczystymi owocami pokryte pianką bezowo-budyniową , a na wierzchu posypane dużą kruszonką.

Ciasto budyniowa pianka  Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto budyniowa pianka

ciasto

  • 5 zółtek
  • 250 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

budyniowa pianka

  • 2 budynie waniliowe
  • 5 białek
  • szklanka drobnego cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • owoce (np. brzoskwinie z puszki)

Sposób przygotowania:

Ciasto budyniowa pianka
Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski. Dodać masło pokrojone w kostkę. Dodać pozostałe składniki i zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części i odłożyć do lodówki na ok. 30 min. Blachę 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 

Połowę ciasta rozwałkować i ułożyć na blaszce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 15 min. Wyjąć i ostudzić.

Przygotować piankę :) Białka ubić mikserem na sztywną pianę (w czasie ubijania dodawać stopniowo cukier). Wsypać budynie cały czas miksując. Na koniec powoli wlać olej. Powinna powstać sztywna piana (bez tego ciasto może się nie udać).

Na podpieczony spód wyłożyć połowę pianki. Ułożyć owoce (mogą być brzoskwinie, śliwki i inne...). Wylać pozostałą piankę.

Na wierzch posypać kruszonką (druga część ciasta). Kruszyć nie na drobno ale na dość duże kruszynki. Piec w 180 stopniach ok. 30 min.
Ciasto budyniowa pianka
wyłóż ciasto na blachę wyłożoną papierem
Ciasto budyniowa pianka
Połowa budyniowej pianki, następnie owoce
Ciasto budyniowa pianka
druga część pianki a na wierzch kruszonka

Tagi:

ciasto