Sposób przygotowania:
Ciasto budyniowa pianka
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski. Dodać masło pokrojone w kostkę. Dodać pozostałe składniki i zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części i odłożyć do lodówki na ok. 30 min. Blachę 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Połowę ciasta rozwałkować i ułożyć na blaszce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 15 min. Wyjąć i ostudzić.
Przygotować piankę :) Białka ubić mikserem na sztywną pianę (w czasie ubijania dodawać stopniowo cukier). Wsypać budynie cały czas miksując. Na koniec powoli wlać olej. Powinna powstać sztywna piana (bez tego ciasto może się nie udać).
Na podpieczony spód wyłożyć połowę pianki. Ułożyć owoce (mogą być brzoskwinie, śliwki i inne...). Wylać pozostałą piankę.
Na wierzch posypać kruszonką (druga część ciasta). Kruszyć nie na drobno ale na dość duże kruszynki. Piec w 180 stopniach ok. 30 min.
Mąkę przesiać do miski. Dodać masło pokrojone w kostkę. Dodać pozostałe składniki i zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części i odłożyć do lodówki na ok. 30 min. Blachę 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Połowę ciasta rozwałkować i ułożyć na blaszce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 15 min. Wyjąć i ostudzić.
Przygotować piankę :) Białka ubić mikserem na sztywną pianę (w czasie ubijania dodawać stopniowo cukier). Wsypać budynie cały czas miksując. Na koniec powoli wlać olej. Powinna powstać sztywna piana (bez tego ciasto może się nie udać).
Na podpieczony spód wyłożyć połowę pianki. Ułożyć owoce (mogą być brzoskwinie, śliwki i inne...). Wylać pozostałą piankę.
Na wierzch posypać kruszonką (druga część ciasta). Kruszyć nie na drobno ale na dość duże kruszynki. Piec w 180 stopniach ok. 30 min.