VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Tort brownie z galaretką jabłkowo miętową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Podstawą tego tortu jest rewelacyjne brownie. Mocno czekoladowe, wilgotne, z wyczuwalnym posmakiem kawy. Przygotowane na bazie soku jabłkowo- miętowego dodatkowo wzbogaca jego smak. Słodyczy nadaje krem śmietankowy z mascarpone.

Tort brownie z galaretką jabłkowo miętową

Składniki:

Tort brownie z galaretką jabłkowo miętową

 

  • Biszkopt Brownie:
  • 0,5 szklanki soku jabłkowo miętowego
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 200 g czekolady mlecznej deserowej
  • 200 g margaryny lub masła
  • 1 ¼ szklanki cukru
  • 3 jajka
  • ¼ szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 ¼ szklanki mąki pszennej tortowej
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Krem śmietankowy:
  • 330 ml śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki pasty kawowej

 

  • Galaretka:
  • 2,5 szklanki soku jabłkowo miętowego
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 10 cukierków z owocowym musem

Sposób przygotowania:

Tort brownie z galaretką jabłkowo miętową

ETAP 1:

Biszkopt Brownie:
Biszkopt przygotujemy bez użycia miksera. Wszystkie składniki mieszamy trzepaczką. Wcześniej nagrzewamy piekarnik do temperatury 160*C. W garnku mieszamy ze sobą sok jabłkowo miętowy oraz kawę rozpuszczalną.

Mieszamy do momentu jej rozpuszczenia. Dokładamy kawałki czekolady oraz margarynę lub masło. Całość podgrzewamy do momentu całkowitego rozpuszczenia, zdejmujemy z palnika. Dosypujemy cukier, mieszamy.

W oddzielnej misce mieszamy ze sobą jajka oraz jogurt naturalny. Do jajek wlewamy masę czekoladową, mieszamy. Na końcu dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao i sodę.

Dokładnie wymieszana masę przelewamy do tortownicy o średnicy 22 cm (wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia). Pieczemy przez 60-65 minut.

Na końcu sprawdzamy patyczkiem czy ciasto go nie obkleja. Po upieczeniu studzimy, kroimy na dwa blaty.

ETAP 2:

Krem śmietankowy:
Śmietanę wlewamy do misy miksera i miksujemy z dodatkiem cukru pudru na sztywno. Dodajemy serek mascarpone i ponownie miksujemy do połączenia się składników.

ETAP 3:

Złożenie ciasta:
W tortownicy zostawiamy jeden blat brownie. Smarujemy go pastą kawową.

Na nim wykładamy połowę kremu, przykrywamy drugim blatem ciasta. Górę smarujemy resztą kremu.

Wokół układamy cukierki galaretki z owocowym musem.

ETAP 4:

Galaretka jabłkowo miętowa:
Do garnka przelewamy sok jabłkowo miętowy. Zagotowujemy go, dosypujemy galaretki.

Mieszamy i odstawiamy do delikatnego zastygnięcia. Galaretkę delikatnie przelewamy na wierzch ciasta.

Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.