Sposób przygotowania:
Tort brownie z galaretką jabłkowo miętowąETAP 1:
Biszkopt Brownie:
Biszkopt przygotujemy bez użycia miksera. Wszystkie składniki mieszamy trzepaczką. Wcześniej nagrzewamy piekarnik do temperatury 160*C. W garnku mieszamy ze sobą sok jabłkowo miętowy oraz kawę rozpuszczalną.
Mieszamy do momentu jej rozpuszczenia. Dokładamy kawałki czekolady oraz margarynę lub masło. Całość podgrzewamy do momentu całkowitego rozpuszczenia, zdejmujemy z palnika. Dosypujemy cukier, mieszamy.
W oddzielnej misce mieszamy ze sobą jajka oraz jogurt naturalny. Do jajek wlewamy masę czekoladową, mieszamy. Na końcu dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao i sodę.
Dokładnie wymieszana masę przelewamy do tortownicy o średnicy 22 cm (wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia). Pieczemy przez 60-65 minut.
Na końcu sprawdzamy patyczkiem czy ciasto go nie obkleja. Po upieczeniu studzimy, kroimy na dwa blaty.
ETAP 2:
Krem śmietankowy:
Śmietanę wlewamy do misy miksera i miksujemy z dodatkiem cukru pudru na sztywno. Dodajemy serek mascarpone i ponownie miksujemy do połączenia się składników.
ETAP 3:
Złożenie ciasta:
W tortownicy zostawiamy jeden blat brownie. Smarujemy go pastą kawową.
Na nim wykładamy połowę kremu, przykrywamy drugim blatem ciasta. Górę smarujemy resztą kremu.
Wokół układamy cukierki galaretki z owocowym musem.
ETAP 4:
Galaretka jabłkowo miętowa:
Do garnka przelewamy sok jabłkowo miętowy. Zagotowujemy go, dosypujemy galaretki.
Mieszamy i odstawiamy do delikatnego zastygnięcia. Galaretkę delikatnie przelewamy na wierzch ciasta.
Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.