Lauraiza

Lauraiza

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Ciasto budyniowe z jablkiem i kokosem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne ciasto . Mało słodkie . Przygotowanie nie zajmuje wiele czasu . Idealne dla miłośników jabłek . do codziennej kawki jak i na przyjęcie urodzinowe . Najlepiej smakuje schłodzne wcześniej w lodówce .

Ciasto budyniowe z jablkiem i kokosem

Składniki:

Ciasto budyniowe z jablkiem i kokosem

 

  • Składniki na biszkopt :
  • 5 jajek ,
  • 8 łyżek mąki ,
  • 8 łyżek cukru ,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia ,
  • 5 łyżek oleju ,

 

  • Składniki na budyń :

 

  • budyń śmietankowy lub waniliowy 2 szt. ,
  • 3 szklanki kompotu z jabłek ,

 

  • Składniki na masę kokosową :

 

Sposób przygotowania:

Ciasto budyniowe z jablkiem i kokosem

ciasto

Białka wrzucamy do miski, ubijamy na sztywną pianę, stopniowo wsypując cukier, dodajemy żółtka i dalej ubijamy, mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia, wlewamy delikatnie olej i lekko mieszamy. Pieczemy 25-30 minut, 180 stopni .

Budyń gotujemy na kompocie z jabłek, na upieczony biszkopt nakładamy jabłka z kompotu, na górę wlewamy ugotowany budyń i nakładamy masę kokosową.

Cukier i margarynę rozpuszczamy, studzimy, dodajemy kokos, jajko i mieszamy.

Przed podaniem zostawic ciasto w chłodnym miejscu do zgęstnienia, ponieważ ciepły budyń się rozpada.