lemieszek1@wp.pl

lemieszek1@wp.pl

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 163]

Kruche ciasto budyniowe z brzoskwiniami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto to moja rodzina uwielbia, robię je często. Jest idealne do kawy na niedzielne popołudnie. Polecam!

Kruche ciasto budyniowe z brzoskwiniami

Składniki:

Kruche ciasto budyniowe z brzoskwiniami

 

  • Ciasto:
  • 6 jajek
  • 3 szkl maki
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • kostka margfaryny
  • szklanka cukru
  • 1 lyzka kwasnej smietany
  • cukier waniliowy
  • Dodatkowo:
  • 2 budynie smietankowe
  • 1 l mleka
  • 2 lyzki cukru pudru
  • 1 lyzka maki zxiemniaczanej
  • puszka brzoskiwn

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto budyniowe z brzoskwiniami
Mąkę, margarynę, cukier, cukier waniliowy, proszek i żółtka zagniatamy Gdy ciasto będzie gotowe odstawiamy je na jakąś godzinę do lodówki. Gotujemy budyń. Mleko przelewamy do garnka i gotujemy. Około 1 szklanki pozostawiamy na rozmieszanie proszku budyniowego wraz z maka ziemniaczana. Do mleka dodajemy cukier. Gdy mleko będzie się gotować dodajemy rozmieszany budyń i gotujemy aż zgęstnieje. Ciasto dzielimy na dwie części, jedna rozmieszczamy na dole blachy. Na to  wylewamy budyń i kładziemy brzoskwinie pokrojone w kostkę. Na wierzch kruszymy resztę ciasta. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Można polać lukrem.