Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Ciasto budyniowe z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Delikatne i kremowe ciasto budyniowe z soczystymi truskawkami!

Ciasto budyniowe z truskawkami

Składniki:

Ciasto budyniowe z truskawkami

 

  • SKŁADNIKI:

 

  • ( 20x26)

 

  • BISZKOPT:

 

  • jajka - 4 szt
  • cukier - 4 łyżki
  • cukier wanilinowy - 1 op
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • mąka - 4 łyżki
  • MASA BYDYNIOWA:
  • budyń waniliowy - 3 op
  • cukier - 5 łyżek
  • mleko - 1l
  • masło - 200 g
  • DODATKOWO :
  • truskawki - ok. 250 g
  • galaretka truskawkowa - 1 op

Sposób przygotowania:

Ciasto budyniowe z truskawkami
BISZKOPT: Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy pianę z białek z cukrami. Kiedy będzie sztywna dodajemy po 1 żółtku … a następnie po 1 łyżce mąki przesianej z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy i wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut / 180 C MASA: Galaretkę przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu. Zostawiamy do ostudzenia. Odlewamy ok. 3/4 szklanki mleka. Resztę wlewamy do garnka , dodajemy masło i cukier. Podgrzewamy na wolnym ogniu ciągle mieszając , aż składniki się rozpuszczą. Budynie rozrabiamy w odlanym mleku i powoli wlewamy do gotującej się masy. Dokładnie mieszamy i gorące wylewamy na upieczony biszkopt. Odstawiamy na chwilę do ostudzenia. Następnie układamy obrane i umyte truskawki i zalewamy lekko tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki na kilka godzin ( najlepiej na noc ).