Sposób przygotowania:
Ciasto całoroczne z rabarbarem oraz bezą
Rabarbar umyć, odkroić niepotrzebne końcówki, ewentualnie obrać ze skóry. Pokroić w kostkę.
Jajka ubić z cukrem na puszystą, gęstą pianę, do tak zwanej białości. Im lepiej ubite jajka, tym lepsze ciasto.
Do ubitych jajek dodawać stopniowo przesianą mąkę, olej, proszek do pieczenia oraz olejek waniliowy. Delikatnie mieszać do połączenia się wszystkich składników.
Blaszkę wyścielić papierem do pieczenia, wlać ciasto, na ciasto nałożyć pokrojony rabarbar.
Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru oraz soku z cytryny. Pianę z białek nałożyć na rabarbar.
Blaszkę wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika i piec przez około 40-50 minut.
Lekko przestudzone ciasto podać pokrojone z filiżanką dobrej kawy czy herbaty.
Jajka ubić z cukrem na puszystą, gęstą pianę, do tak zwanej białości. Im lepiej ubite jajka, tym lepsze ciasto.
Do ubitych jajek dodawać stopniowo przesianą mąkę, olej, proszek do pieczenia oraz olejek waniliowy. Delikatnie mieszać do połączenia się wszystkich składników.
Blaszkę wyścielić papierem do pieczenia, wlać ciasto, na ciasto nałożyć pokrojony rabarbar.
Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru oraz soku z cytryny. Pianę z białek nałożyć na rabarbar.
Blaszkę wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika i piec przez około 40-50 minut.
Lekko przestudzone ciasto podać pokrojone z filiżanką dobrej kawy czy herbaty.