Gabi

Gabi

Starszy Kucharz
[Przepisów: 27]

Ciasto Cappuccino

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

1 warstwę ciasta: Przygotowujemy biszkopt, ubijamy białka tak aby były sztywne i dodajemy cukier i żółtka.

Ciasto Cappuccino

Składniki:

Ciasto Cappuccino

 

  • składniki na 1 warstwę ciasta:
  • 8 jaj
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 5 dag kakao
  • 30 dag cukru
  • 15 dag mąki pszennej

 

  • składniki na 2 warstwę ciasta:
  • 25 dag kokosu
  • 4 białka
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru

 

  • Masa:
  • 4 żółtka
  • 1 budyń śmietankowy (bez cukru)
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżki mąki zwykłej
  • 2 szklanki mleka
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 1 kostka masła
  • 3 dag kawy cappuccino (np śmietankowej)

 

Sposób przygotowania:

Ciasto Cappuccino
1 warstwę ciasta: Przygotowujemy biszkopt, ubijamy białka tak aby były sztywne i dodajemy cukier i żółtka. Kolejno dodajemy mąkę, mieszamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy wszystko. Całość wlewamy do formy do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni C. przez ok 40 min. 1 warstwę ciasta po upieczeniu kroimy na 2 części i odkładamy.



2 warstwa ciasta: Ubijamy białka z cukrem, dodajemy proszek do pieczenia oraz kokos i mieszamy. Pieczemy w temp 180 stopni C. przez ok 30 min. aż ciasto nabierze złotego koloru.



Masa:1. Gotujemy budyń, czyli dodajemy mleko, cukier, cukier waniliowy, mąkę, żółtka i mieszamy i gotujmey chwilkę. Budyń odstawiamy i przygotowujemy w nowym naczyniu masło, które ucieramy na puch i do dajemy nasz wystudzony budyń oraz kawę cappuccino.



Warstwy placka:

1. połowa 1 warstwy ciasta

2. połowa masy

3. cała 2 warstwa ciasta

4. połowa masy

5. połowa 1 warstwy ciasta

6. polewa.