Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Ciasto cappucino

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Do kremu można dodać kieliszek spirytusu.

Ciasto cappucino

Składniki:

Ciasto cappucino

 

  • Ciasto;
  • 5jajek,
  • 1szkl mąki,
  • 1szkl.cukru,
  • 2budynie czekoladowe,
  • 2łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Blat kokosowy,
  • 6białek
  • 1szkl.cukru,
  • 20dag.kokosu
  • Krem,
  • 6żółtek,
  • 2łyżki mąki pszennej,
  • 2łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1i1\2dużej paczki kawy cappucino o smaku czekoladowym,
  • 1\2litra mleka,
  • 1i1\2kostki masła

Sposób przygotowania:

Ciasto cappucino
Ciasto;Oddzielamy żółtka od białek,białka ubijamy na sztywną pianę,powoli wsypujemy cukier.Nadal ubijając dodajemy po jednym żółtku,a na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyń,delikatnie mieszamy łyżką,Ciasto wylewamy na dużą formę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok.30min.w 180"CPo lekkim ostudzeniu wykładamy z formy i ściągamy papier. Blat kokosowy;Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier,następnie dodajemy po trochę kokosu i delikatnie mieszamy łyżką,wylewamy masę do formy wyłożonej papierem i pieczemy ok.20min.w 180"C.Po ostudzenij wykładamy i zdejmujemy papier. Krem;obie mąki rozprowadzamy w 1szkl.mleka,dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy.Resztę mleka zagotowujemy,wlewamy mleko z żółtkami i gotujemy ok.5min.na małym ofniu cały czas mieszając,zdejmujemy z ognia powoli wsypujemy kawę cappucino i mieszamy,aż kawa całowicie się rozpuści.,studzimy.Masło ucieramy mikserem do białości,nie przerywając ucierania dodajemy po trochę zimnego budyniu i ucieramy ma gładki kem. ciasto przekrawamy na pół.Spód ciasta smarujemy1/2 kremu,nato dajemy blat kokosowy,smarujemy resztą kremu(trochę zostawiamy do posmarowania wierzchu) przykrywamy drugą częścią ciasta,smarujemy ją pozostawionym kremem i robimy esy-floresy z polewy czekoladowej.