Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowe
Składniki na ciasto, czyli 250 g cukru, 300g mąki, 250ml mleka, 150ml oleju, 1 jajo, 1 łyżeczka sody, 2 łyżeczki dowolnego dżemu, 2 łyżeczki cynamonu oraz 2 łyżki kakao, wrzucamy do dużej misy i traktujemy mikserem kilka minut aż wszystko połączy się w niezbyt gęstą, gładką masę. Tortownicę o średnicy 24cm smarujemy delikatnie olejem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto i pieczemy w piekarniku elektrycznym 90 (dziewięćdziesiąt) minut w temperaturze 140 (sto czterdzieści) stopni na najniższym poziomie z termoobiegiem. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika czekamy aż dobrze wystygnie i kroimy na 3 placki. Robimy poncz: ostudzoną kawę bez fusów mieszamy z amaretto. Pierwszy placek nasączamy 1/3 ponczu oraz smarujemy połową marmolady, kładziemy na wierzchu drugi placek i robimy dokładnie to samo. Na samym wierzchu kładziemy trzeci placek i nasączamy pozostałym ponczem. Na koniec przygotowujemy polewę czekoladową: wkładamy czekoladę, masło i 4 łyżki mleka do rondelka, rozpuszczamy wszystko w kąpieli wodnej i dokładnie mieszamy aż do połączenia wszystkich składników. Zawartość rondelka wylewamy na wierzch ciasta i delikatnie rozsmarowujemy. Ciasto jest gotowe do spożycia jak tylko polewa stężeje.