Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Ciasto czekoladowo- orzechowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczne ciasto, przygotowane na białkach z czekoladą i orzechami włoskimi. Uwielbiam ciasta czekoladowe, a jeszcze jak w nich coś chrupie, pycha.

Ciasto czekoladowo- orzechowe Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Ciasto czekoladowo- orzechowe

Ciasto

  • masło - 60 g
  • orzechy włoskie tarte - 70 g
  • czekolada deserowa - 110 g
  • białka jaj dużych - 6 szt
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • cukier - 75 g
  • mąka - 2 łyżki
  • sól- szczypta

Dodatkowo :

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowo- orzechowe
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem, dodać polewę czekoladową.

Tarte orzechy włoskie wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia, dodać do polewy czekoladowej, dobrze wymieszać mikserem.

Białka jaj ubić ze szczyptą soli na sztywno. Pianę przełożyć do masy, ostrożnie wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy keksowej.

Piec w lekko nagrzanym piekarniku przez ok. 25 minut w 180 stop. Ostudzone ciasto polać polewą czekoladową, posypać krokantem orzechowym. 
Ciasto czekoladowo- orzechowe
Przygotowanie wszystkich składników na ciasto
Ciasto czekoladowo- orzechowe
Masło utarte z cukrem i czekoladą na gładką masę
Ciasto czekoladowo- orzechowe
Do masy czekoladowe dodano mąkę z orzechami tartymi i proszkiem
Ciasto czekoladowo- orzechowe
Piana została ubita na sztywno i dodana do masy czekoladowej
Ciasto czekoladowo- orzechowe
Ciasto zostało delikatnie wymieszane i przelane do formy keksowej