beatkaa153

beatkaa153

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 544]

Ciasto Ciemniak

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Smaczne i proste w przygotowaniu ciasto - z musem jabłkowym. W sam raz na deser!

Ciasto Ciemniak

Składniki:

Ciasto Ciemniak

 

  • mąka 2,5 szklanki
  • jajka 2 sztuki
  • kakao 2 łyżki
  • orzechy włoskie pokrojone 1/2 szklanki
  • rodzynki 1/2 szklanki
  • masło 1/3 kostki
  • cukier 1/2 szklanki
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • dżem dowolny 2-3 łyżki
  • mleko ok 1 szklanki
  • cukier puder
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • soda 1/2 łyżeczki
  • przyprawa do piernika
  • mus jabłkowy

Sposób przygotowania:

Ciasto Ciemniak
Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym i masłem,dodać dżem.Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Miksując dodawać porcjami mąkę, kakao, mleko oraz kopiastą łyżeczkę przyprawy do piernika.Rodzynki sparzyć i na koniec wmieszać razem z przygotowanymi orzechami. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia ciasta, wysmarować olejem. Wyłożyć przygotowane ciasto i piec do suchego patyczka ok 40min.Ciasto wystudzić, przekroić, przełożyć dżemem. U mnie musem jabłkowym. Posypać cukrem pudrem.