Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Ciasto Colowiec

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Ciasto łatwe do przygotowania. Zachwyci każdego, nie tylko wielbicieli coca coli, bo jest przepyszne.

Ciasto Colowiec Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto Colowiec

 

  • Biszkopt:
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 3 łyżki oleju
  • 1,5 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżki octu
  • Masa śmietanowa:
  • 500 ml śmietany 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 100 ml wody
  • Dodatkowo:
  • 500 ml coca coli
  • 2 opakowania galaretki bursztynowej o smaku coli

 

Sposób przygotowania:

Ciasto Colowiec
Biszkopt: Białka ubij na sztywną pianę. Nadal ubijając naprzemiennie dodawaj żółtka oraz cukier. Następnie stopniowo dodawaj olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylej na blaszkę o średnicy 22 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni. Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie. Przestudź. Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodaj przestudzoną, jeszcze płynną żelatynę. Zmiksuj. Masę wyłóż na upieczony biszkopt i wyrównaj. Odstaw do stężenia. Coca colę przelej do garnka i doprowadź do wrzenia (nie gotuj!). Wsyp galaretki, wymieszaj i odstaw do przestudzenia. Tężejącą galaretkę wylej na wierzch ciasta. Ciasto włóż na godzinę do lodówki.
Ciasto Colowiec
Białka ubij na sztywną pianę. Nadal ubijając naprzemiennie dodawaj żółtka oraz cukier. Następnie stopniowo dodawaj olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia.
Ciasto Colowiec
Ciasto wylej na blaszkę o średnicy 22cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciasto Colowiec
Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodaj przestudzoną, jeszcze płynną żelatynę. Zmiksuj. Masę wyłóż na upieczony biszkopt i wyrównaj.
Ciasto Colowiec
Coca colę przelej do garnka i doprowadź do wrzenia (nie gotuj!). Wsyp galaretki, wymieszaj i odstaw do przestudzenia. Tężejącą galaretkę wylej na wierzch ciasta. Ciasto włóż na godzinę do lodówki.