Sposób przygotowania:
Ciasto Colowiec
Biszkopt: Białka ubij na sztywną pianę. Nadal ubijając naprzemiennie dodawaj żółtka oraz cukier. Następnie stopniowo dodawaj olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylej na blaszkę o średnicy 22 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni. Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie. Przestudź. Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodaj przestudzoną, jeszcze płynną żelatynę. Zmiksuj. Masę wyłóż na upieczony biszkopt i wyrównaj. Odstaw do stężenia. Coca colę przelej do garnka i doprowadź do wrzenia (nie gotuj!). Wsyp galaretki, wymieszaj i odstaw do przestudzenia. Tężejącą galaretkę wylej na wierzch ciasta. Ciasto włóż na godzinę do lodówki.
OktawiaG
zbysiowa
akrobatka2
Hrabina w kuchni
misia5