Sposób przygotowania:
Ciasto coca-cola Nigelli
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i od razu wstawiamy do niego blachę do pieczenia, na której postawimy później torownice z ciastem. Tortownicę o średnicy 22-23 cm wykładamy folią aluminiową i natłuszczamy lub natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą, jak to ja zrobiłam z karbowaną foremką. W rondlu z grubym dnem podgrzewamy na małym ogniu masła, kakao i coca-colę. Odstawiamy do przestudzenia. W dużej misie mieszamy mąkę, cukier, sodę oraz sól. Przestudzoną mieszaninę wlewamy, do suchych składników mieszając drewnianą łyżką. W drugiej misce za pomocą miksera ubijamy maślankę (lub śmietanę lub mleko) dodając po jednym jajku, aż powstanie kremowa masa. Dodajemy wanilię. Następnie dodajemy ubitą maślankę i ponownie dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy na gorącej blasze około 40 minut - do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy ciasto na 15 minut, żeby przestygło przed otwarciem tortownicy. Robimy polewę. W rondelku łączymy masło, colę i kakao. Delikatnie podgrzewamy aż do rozpuszczenia się masła. Zdejmujemy z ognia, wlewamy ekstrakt z wanilii. Wsypujemy po łyżce cukru pudru ciągle mieszając. Chcemy uzyskać gęstą, ale jednocześnie nadal w miarę płynną i dającą się rozsmarować polewę. Polewamy nią nadal ciepłe ciasto. Pozostawiamy do ostygnięcia.
dża
bernika
nie jest czekoladowe, slodkei, cocacola nadala puszystosc i wilgotnosc.