SUPERPRZEPIS

Krajanka cygańska

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Krajanka cygańska

Pracochłonne ale warte poświęconego czasu.

Składniki:

Krajanka cygańska

 

 

 

  • Polewa:
  • 1 łyżka margaryny
  • 0,75 szklanki cukru pudru
  • 0,33 szklanki śmietany i kakao (według uznania)
  • orzechy lub migdały do posypania

Sposób przygotowania:

Krajanka cygańska
Ciasto: margarynę z cukrem utrzeć dodając po żółtku i łyżce śmietany, po trochę mąki i to tego sodę. na końcu ubić sztywną pianę z białek, wymieszać (najlepiej drewnianą łyżką) i wyłożyć na blachę. Piec w 180C przez około godzinę. Krem: Masę przygotować tak jak budyń.Utrzeć 1 kostkę margaryny "Palmy" z 1 żółtkiem i cukrem waniliowym. Podczas ucierania dodajemy po jednej łyżce masy. Dobrze wymieszać. Przełożyć nią cisto i polać polewą.