Klaudynka

Klaudynka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 125]

Ciasto cygańskie drogi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczne i pięknie prezentujące się ciasto

Ciasto cygańskie drogi Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto cygańskie drogi

 

  • Ciasto:
  • 1,5 szkl cukru
  • 9 jajek
  • 1,5 szkl plus 2 łyżki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 3/4 szkl oleju
  • 3 łyżki maku
  • czerwony kisiel

 

  • Masa:
  • 50 dag serka homogenizowanego
  • 20 dag galaretek w cukrze
  • galaretka pomarańczowa

 

  • Dodatkowo: cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto cygańskie drogi
Przygotowujemy ciasto. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je z cukrem na sztywno. Mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia i olejem. Dzielimy ciasto na 4 części: do pierwszej dodajemy 4 żółtka i dwie łyżki mąki, do drugiej kakao, do trzeciej mak i do czwartej kisiel. Dokładnie mieszamy. Wykładamy kleksy z każdego ciasta na blaszce tworząc okręgi lub dowolne wzorki. Wstawiamy do piekarnika na 40 min w 180 stopniach. Kiedy ciasto wystygnie, przekrawamy je wzdłuż na pół. Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku. Galaretki kroimy w mniejszą kostkę. Mieszamy serki z wystudzoną galaretką i galaretkami w cukrze. Gdy masa zacznie tężeć, przekładamy nią ciasto i wstawiamy do lodówki. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)
Ciasto cygańskie drogi
Ciasto dzielimy na cztery części - powstaną cztery różne kolory
Ciasto cygańskie drogi
Wykładamy kolejno na blaszkę tworząc okręgi albo dowolne wzorki
Ciasto cygańskie drogi
Po upieczeniu przekrawamy na wzdłuż na pół