Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 511]

Cygańska droga z wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

To ciasto jest wyjątkowo smaczne i pięknie prezentuje się na stole.Ciasto makowe z dodatkiem żurawiny przełożone kremem budyniowym z wiśniami i galaretką oraz polewą czekoladową.

Cygańska droga z wiśniami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Cygańska droga z wiśniami

na ciasto makowe:

na krem budyniowy:

  • 1/2 l mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 żółtka
  • 6 łyżek cukru
  • 1 kostka masła

na przełożenie:

  • 1 biszkopt cienki pocięty na paski szerokości 3 cm lub 1 duża paczka podłużnych biszkoptów
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 1 słoik wiśni w syropie

na polewę:

  • 1 mleczna czekolada
  • 1 gorzka czekolada
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szkl. śmietany gęstej 18%
  • 1 galaretka wiśniowa

na dekorację:

  • kamyczki czekoladowe

Sposób przygotowania:

Cygańska droga z wiśniami
Ciasto makowe: ucieramy margarynę z cukrem pudrem na puch,następnie dodajemy po 1 żółtku ciągle ucierając dodajemy miód,porcjami zmielony mak, potem przesianą mąkę z sodą oczyszczoną i kakao.Mieszamy z żurawiną.

Z białek ubijamy sztywną pianę i bardzo delikatnie mieszamy z ciastem. Przelewamy ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia ciast. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok.180 stopni i pieczemy ok. 40 -45 min.

Po upieczeniu wyjmujemy z blachy, studzimy i przekrawamy na pół. W tym czasie rozpuszczamy galaretki w 3 szkl. gorącej wody i pozostawiamy w chłodzie do lekkiego stężenia. Wiśnie osączamy na sicie.

Krem budyniowy: gotujemy 1 i 1/2 szkl. mleka z cukrem.W 1/2 szkl. zimnego mleka roztrzepujemy żółtka,budynie w proszku i cukier waniliowy.Wlewamy na gotujące się mleko i ciągle mieszając gotujemy gęsty budyń. Następnie studzimy.

Masło ucieramy na puch do białości, następnie ciągle ucierając dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu. Masę dzielimy na 2 równe części.

Polewa czekoladowa: galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szkl. gorącej wody. Pozostawiamy w chłodzie do lekkiego stężenia.W rondelku rozpuszczamy masło z połamaną czekoladą. Gdy wszystko się rozpuści ściągamy dodajemy powoli śmietanę mieszając łyżką polewę.

Gdy wszystko się połączy wlewamy powoli tężejącą galaretkę,mieszamy. Składanie ciasta: ciasto makowe+1/2 masy budyniowej+paski biszkopta wzdłuż ciasta w odstępach ok.4 cm w wolne przestrzenie między rozłożonymi biszkoptami dajemy osączone wiśnie a następnie zalewamy je tężejącą galaretką wiśniową+gdy galaretka dobrze stężeje rozsmarowujemy równo 1/2 część masy budyniowej+ciasto makowe +polewa czekoladowa+posypać wierzch kamyczkami czekoladowymi.

Ciasto wkładamy do lodówki na parę godzin do stężenia.  
Cygańska droga z wiśniami
Na kremie rozkładamy w odstępach paski biszkopta a w wolne miejsca wkładamy osączone wiśnie
Cygańska droga z wiśniami
Na kremie budyniowym kładziemy ciasto makowe ,lekko dociskając

Tagi:

ciasta