Sposób przygotowania:
Cygańska droga z wiśniami
Ciasto makowe: ucieramy margarynę z cukrem pudrem na puch,następnie dodajemy po 1 żółtku ciągle ucierając dodajemy miód,porcjami zmielony mak, potem przesianą mąkę z sodą oczyszczoną i kakao.Mieszamy z żurawiną.
Z białek ubijamy sztywną pianę i bardzo delikatnie mieszamy z ciastem. Przelewamy ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia ciast. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok.180 stopni i pieczemy ok. 40 -45 min.
Po upieczeniu wyjmujemy z blachy, studzimy i przekrawamy na pół. W tym czasie rozpuszczamy galaretki w 3 szkl. gorącej wody i pozostawiamy w chłodzie do lekkiego stężenia. Wiśnie osączamy na sicie.
Krem budyniowy: gotujemy 1 i 1/2 szkl. mleka z cukrem.W 1/2 szkl. zimnego mleka roztrzepujemy żółtka,budynie w proszku i cukier waniliowy.Wlewamy na gotujące się mleko i ciągle mieszając gotujemy gęsty budyń. Następnie studzimy.
Masło ucieramy na puch do białości, następnie ciągle ucierając dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu. Masę dzielimy na 2 równe części.
Polewa czekoladowa: galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szkl. gorącej wody. Pozostawiamy w chłodzie do lekkiego stężenia.W rondelku rozpuszczamy masło z połamaną czekoladą. Gdy wszystko się rozpuści ściągamy dodajemy powoli śmietanę mieszając łyżką polewę.
Gdy wszystko się połączy wlewamy powoli tężejącą galaretkę,mieszamy. Składanie ciasta: ciasto makowe+1/2 masy budyniowej+paski biszkopta wzdłuż ciasta w odstępach ok.4 cm w wolne przestrzenie między rozłożonymi biszkoptami dajemy osączone wiśnie a następnie zalewamy je tężejącą galaretką wiśniową+gdy galaretka dobrze stężeje rozsmarowujemy równo 1/2 część masy budyniowej+ciasto makowe +polewa czekoladowa+posypać wierzch kamyczkami czekoladowymi.
Ciasto wkładamy do lodówki na parę godzin do stężenia.
Z białek ubijamy sztywną pianę i bardzo delikatnie mieszamy z ciastem. Przelewamy ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia ciast. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok.180 stopni i pieczemy ok. 40 -45 min.
Po upieczeniu wyjmujemy z blachy, studzimy i przekrawamy na pół. W tym czasie rozpuszczamy galaretki w 3 szkl. gorącej wody i pozostawiamy w chłodzie do lekkiego stężenia. Wiśnie osączamy na sicie.
Krem budyniowy: gotujemy 1 i 1/2 szkl. mleka z cukrem.W 1/2 szkl. zimnego mleka roztrzepujemy żółtka,budynie w proszku i cukier waniliowy.Wlewamy na gotujące się mleko i ciągle mieszając gotujemy gęsty budyń. Następnie studzimy.
Masło ucieramy na puch do białości, następnie ciągle ucierając dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu. Masę dzielimy na 2 równe części.
Polewa czekoladowa: galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szkl. gorącej wody. Pozostawiamy w chłodzie do lekkiego stężenia.W rondelku rozpuszczamy masło z połamaną czekoladą. Gdy wszystko się rozpuści ściągamy dodajemy powoli śmietanę mieszając łyżką polewę.
Gdy wszystko się połączy wlewamy powoli tężejącą galaretkę,mieszamy. Składanie ciasta: ciasto makowe+1/2 masy budyniowej+paski biszkopta wzdłuż ciasta w odstępach ok.4 cm w wolne przestrzenie między rozłożonymi biszkoptami dajemy osączone wiśnie a następnie zalewamy je tężejącą galaretką wiśniową+gdy galaretka dobrze stężeje rozsmarowujemy równo 1/2 część masy budyniowej+ciasto makowe +polewa czekoladowa+posypać wierzch kamyczkami czekoladowymi.
Ciasto wkładamy do lodówki na parę godzin do stężenia.