anulkadh

anulkadh

Złoty Ekspert
[Przepisów: 679]

Ciasto cytrynowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo delikatne ciasto cytrynowo śmietankowe przed podaniem należy schłodzić je dokładnie ,pasuje na pochmurne popołudnie.

Ciasto cytrynowe

Składniki:

Ciasto cytrynowe

 

  • 3 jaja
  • 3/4 szkl mąki
  • 3/4 szkl cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Śmietanka 36 % 750 ml
  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1 cytryna
  • 4 łyżeczki cukru pudru
  • 4 galaretki cytrynowe

 

Sposób przygotowania:

Ciasto cytrynowe
Jaja wbić do misy dodać cukier i dokładnie ubić na jednolitą masę, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Wylać na blaszkę i upiec w temp 180 stopni około 20 minut. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem , wcisnąć sok z cytryny dodać rozpuszczoną żelatynę w mleku i wymieszać wylać połowę masy na biszkopt, następnie wylać 4 galaretki rozpuszczone wcześniej w 1 l. Wody galaretki powinny już leżeć wylać resztę śmietanki na górę i udekorowac. Schłodzić około 3 godziny.