Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ciasto cytrynowe z makiem wg Reniz

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Ciasto cytrynowe z makiem jest smaczne i ciekawe w smaku

Ciasto cytrynowe z makiem wg Reniz

Składniki:

Ciasto cytrynowe z makiem wg Reniz

 

  • ciasto kruche:
  • 1,5 szklanki mąki tortowej,
  • 2 żółtka,
  • 15 dag margaryny,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 16 g cukru waniliowego
  • ciasto cytrynowe:
  • 16 g cukru waniliowego,
  • 1 cytryna,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 10 łyżek mąki tortowej,
  • 3 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 0,5 szklanki mleka,
  • 20 dag margaryny,

 

  • 1 puszka masy makowej,
  • 1 polewa czekoladowa,
  • czekolada gorzka

 

Sposób przygotowania:

Ciasto cytrynowe z makiem wg Reniz
Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać margarynę, żółtka, cukier i dokładnie posiekać nożem. Następnie szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na pół godziny. Ciasto rozwałkować i włożyć do przygotowanej brytfanny. Na ciasto wyłożyć gotowy mak. Ciasto cytrynowe; Margarynę ucierać dodając stopniowo, po jednym żółtku, po 2 łyżki cukru, po 1 łyżce mleka i 2 łyżki mąki. Pod koniec dodać otartą skórkę z całej cytryny i sok z połowy cytryny, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem, dodać mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto cytrynowe wyłożyć na mak. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 40 minut.