Sposób przygotowania:
Ciasto cytrynowe z makiem wg Reniz
Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać margarynę, żółtka, cukier i dokładnie posiekać nożem. Następnie szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na pół godziny. Ciasto rozwałkować i włożyć do przygotowanej brytfanny. Na ciasto wyłożyć gotowy mak. Ciasto cytrynowe; Margarynę ucierać dodając stopniowo, po jednym żółtku, po 2 łyżki cukru, po 1 łyżce mleka i 2 łyżki mąki. Pod koniec dodać otartą skórkę z całej cytryny i sok z połowy cytryny, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem, dodać mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto cytrynowe wyłożyć na mak. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 40 minut.