ciasto cytrynowo-jogurtowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

ciasto cytrynowo-jogurtowe

ciasto cytrynowo-jogurtowe

Składniki:

ciasto cytrynowo-jogurtowe

 

  • 2 szkl. mąki tortowej
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 /2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 szkl. jogurtu naturalnego (ok.400G)
  • 2 jajka
  • skórka z 1 cytryny
  • sok z 1 cytryny
  • aromat cytrynowy 9ml
  • cukier waniliowy
  • cukier puder
  • bułka tarta
  • tłuszcz do formy

 

Sposób przygotowania:

ciasto cytrynowo-jogurtowe
Do miski wlać olej, jogurt, sok z cytryny, dodać jajka, skórkę cytrynową, aromat cytrynowy, cukier i wszystko zmiksować, aż będzie jednolita masa. Do drugiej miski przesiać mąkę, proszek, sodę, cukier waniliowy i wymieszać łyżką. Suche składniki wsypywać stopniowo do mokrych mieszając łyżką lub mikserem. Ciasto przełożyć do formy uprzednio wysmarowanej tłuszczem i obsypaną bułką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec ok. 40 minut.

Tagi:

jajko tarta jajka