justyska@marzyciel.p

justyska@marzyciel.p

Kucharz
[Przepisów: 7]

Ciasto cytrynowe 6

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto składa się z 4 warstw, biszkopt, budyń cyrynowy, śmietana i herbattniki z lukrem.

Ciasto cytrynowe 6

Składniki:

Ciasto cytrynowe 6

 

  • BISZKOPT
  • 1. 5 jaj
  • 2. 1 szkl. Cukru
  • 3. 1,5 szkl. Mąki
  • 4. 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • BUDYŃ
  • 1. 3 szkl. Wody
  • 2. 1,5 szkl. Cukru
  • ŚMIETANA
  • 1. O,5 L. śmietany 30% bądź 12 % plus 3 łyżeczki rozrobionej żelatyny
  • HERBATNIKI PLUS LUKIER
  • Sok z 1 cytryny plus szklanka cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Ciasto cytrynowe 6
Pieczemy wcześniej biszkopt z podanych składników. Piec około 25-30 min, w temp. 180 stopni. Ze składników do budyniu zagotować wodę+ sok z 3 cytryn lub 0,5 łyżeczki kawsku cytrynowego. Z tego trochę odlać na rozmieszanie 3 budyniów(waniliowe bądź śmietankowe) i dodać 3 żółtka.Roztrzepać wlać do budyniu, gotujemy jak normalny budyń. Po ugotowaniu budyniu do gorącego dodać 1 kostkę margaryny i zrobić jednolitą masę. Wlać na biszkopt. Poczekać aż budyń ostygnie, ubić śmietanę, dodać żelatynę, jak się zetnie, wlać na ostudzony budyń. Poczekać, aż śmietana w miarę zastygnie, wyłożyć wierzch herbatnikami. Herbatniki polać na koniec przygotowanym lukrem. Schłodzić, gotowe!

Tagi:

biszkopt